MENIU

Gheorghe Flutur a anunțat soluțiile pentru cozile de 26 de km din Vama Siret: Tirurile goale, prin Vama Vicov - Cine are prioritate

Gheorghe Flutur

Președintele Consiliului Județean Suceava - Gheorghe Flutur a anunțat primele două măsuri pe care le-a stabilit cu administrația ucraineană pentu a reduce timpii de așteptare și cozile de TIR-uri de 26 de kilometri.

Au fost stabilite primele măsuri pentru deblocarea traficului din Vama Siret și reducerea cozilor de peste 20 de kilometri de TIR-uri, a anunțat președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur. Acestea se referă la prioritizarea coloanelor de cisterne de combustibili, pe o bandă separată în vamă, iar autocamioanele goale vor trece prin zona Vicovu de Sus – Crasna, urmând ca între 20 și 30 ianuarie 2023 să se deschisă și vama de la Racovăț, din județul Botoșani, care va prelua o parte din traficul greu din PTF Siret.

Șeful CJ Suceava a anunțat că în urma discuțiilor cu autoritățile din Cernăuți, unul din motivele pentru care procesarea tirurilor se face într-un ritm scăzut este alimentarea foarte redusă cu energie electrică a vămii, din cauza bombardamentelor rușilor asupra infrastructurii energetice a Ucrainei.

„Trebuie să ținem seama de partea ucraineană care ne-a explicat că din păcate doar 5-6 ore pe zi au curent electric. Au fost afectate și scanerele lor din vamă, însă acum au procurat niște aparate UPS care asigură alimentarea cu energie electrică a scanerelor pentru a putea lucra non-stop”, a spus Gheorghe Flutur.

Acesta a anunțat că a convenit deja de luni cu guvernatorul regiunii Cernăuți, Ruslan Zaparaniuk, câteva măsuri imediate pentru deblocarea traficului de autocamioane prin Vama Siret – Porubne și implicit diminuarea coloanei de tiruri din cele două părți ale frontierei. În cazul în care situația nu se va îmbunătăți, cei doi vor avea o nouă întâlnire la sfârșitul săptămânii, înainte de Crăciun, vineri, pe 23 decembrie.

Gheorghe Flutur și Ruslan Zaparaniuk, Șeful Administraţiei Militare Regionale Cernăuţi, s-au întâlnit luni în Vama Siret, la inițiativa președintelui CJ Suceava, care a cerut o întâlnire urgentă pentru a reduce traficul din Vama Siret.

„În momentul de față coloana de tiruri în partea română este de peste 26 de kilometri, cu aproximativ 900 de autocamioane, care ajunge aproape de municipiul Suceava, iar aceeași situație este și în partea ucraineană. Am socotit că este foarte necesar să ne întâlnim de urgență să găsim soluții de fluidizare a traficului de aici din zonă.

Președintele CJ Suceava a mai spus că s-a convenit ca împreună cu Poliția Suceava să fie formate coloane de câte 30 de cisterne de combustibili care să fie aduse pe o bandă separată în vamă pentru a le face formalitățile, care sunt mult mai simple pentru aceste transporturi. Gheorghe Flutur a arătat că din cele 900 de tiruri din coloană, 200-250 sunt cu motorină și benzină.

„De asemenea, colegii din partea ucraineană au promis că măresc schema de funcționari din vamă pentru a ne duce undeva în 24 de ore la 500-600 de tiruri. Asta ar însemna că într-o zi și jumătate, în două zile am putea procesa această coloană de tiruri pe care noi o avem aici”, a mai spus șeful CJ Suceava.

„În primul rând am vrut să lămuresc situația de la Vicovu de Sus – Crasna, pentru că de multe ori șoferii cu tirurile goale refuză să meargă pe acolo invocând că sunt niște locuri cu probleme. M-am convins astăzi că nu sunt, chiar dacă undeva în interiorul Ucrainei, la 7 kilometri, la trecerea de la beton la asfalt, sunt niște serpentine, dar care sunt întreținute și pot merge pe acolo. Am înțeles că în orașul Storojineț e undeva o curbă la 90 de grade, dar e practicabilă și nu e nici o problemă. Și atunci o să rugăm poliția de la Suceava să dirijeze tirurile goale prin zona Vicovu de Sus - Crasna ca să fluidizăm traficul. De la deschidere, prin acest punct de frontieră au trecut 2.300 de tiruri goale, în ambele sensuri, ceea ce înseamnă că se poate”, a mai spus Gh. Flutur.