MENIU

GFR: Restituirea scrisorii de garanție, consecința firească a nefinalizării privatizării CFR Marfă

GFR: Restituirea scrisorii de garanție, consecința firească a nefinalizării privatizării CFR Marfă

Grupul Feroviar Român (GFR), controlat de Gruia Stoica, precizează că restituirea scrisorii de garanție depuse în cadrul procesului de privatizare a CFR Marfă este "consecința firească a nefinalizării procedurii" și "nu poate fi pusă în legătură cu niciun alt subiect".

Precizările sunt făcute după mediatizarea informaţiei potrivit căreia procurorii DIICOT Iaşi au pus sechestru asigurător pe mai multe bunuri mobile, imobile şi pe conturi ale lui Gruia Stoica, pentru a recupera prejudiciul suferit de stat în urma încercării de privatizare a CFR Marfă.

În acest context, compania controlată de Gruia Stoica reface, într-un comunicat de presă, cronologia, aspectele și termenii procedurali legaţi de încercarea de privatizare a CFR Marfă, subliniind din start că GFR "nu este urmărit în nicio cauză penală și nu a fost instituit niciun sechestru pe conturile sau bunurile societății".

"Procedura de privatizare a obligat participanții, inclusiv GFR, ca, în cadrul procesului de privatizare să depună, împreună cu oferta de preț, și o Scrisoare de garanție bancară în scopul garantării îndeplinirii obligațiilor ulterioare, cea mai importantă fiind semnarea contractului de vânzare‐cumpărare de acțiuni de către ofertantul declarat câștigător, şi depunerea într‐un cont escrow a sumei de 20,2 milioane euro. GFR s‐a conformat acestei obligații și împreună cu oferta de preț a constituit și Scrisoarea de garanție bancară emisă de o bancă străină. Această Scrisoare de garanție bancară a fost emisă în temeiul prevederilor Codului Civil Român și a reglementărilor bancare care prevăd în mod strict termenul de valabilitate, scopul pentru care se constituie garanția, cât și condițiile pentru care poate fi executată o astfel de garanție", se arată în comunicatul remis, marţi, MEDIAFAX.

În consecință, menţionează GFR, Scrisoarea de garanție bancară depusă de GFR în procedura de privatizare a CFR Marfă nu putea fi executată într‐o altă cauză, alta decât privatizarea CFR Marfă.

"Finalizarea tranzacției nu a fost posibilă din cauza neîndeplinirii condițiilor suspensive, din motive care nu au ținut de culpa Cumpărătorului GFR, situație în care contractul de privatizare a încetat de drept, potrivit clauzelor din cuprinsul acestuia. Ca urmare, potrivit contractului de privatizare, contul escrow în valoare de 20,2 milioane euro, a fost desființat și scrisoarea de garanție urma să fie restituită, iar părțile urmând să fie repuse în situația inițială, de dinaintea privatizării. Restituirea scrisorii de garanție este consecința firească a nefinalizării procedurii de privatizare a CFR Marfă și nu poate fi pusă în legătură cu niciun alt subiect", mai precizează GFR.

Cu toate că procedura de privatizare a CFR Marfă nu a putut fi încheiată încă de la mijlocul lunii octombrie 2013, scrisoarea de garanție bancară nu a fost restituită GFR de către Ministerul Transporturilor vreme de şase luni, în ciuda demersurilor pe care reprezentanții societății le‐au făcut la Comisia de Privatizare a CFR Marfă, se mai menţionează în acelaşi comunicat.

Procurorii DIICOT Iaşi au pus sechestru asigurător pe mai multe bunuri mobile, imobile şi pe conturi ale lui Gruia Stoica, pentru a recupera prejudiciul suferit de stat în urma încercării de privatizare a CFR Marfă, au declarat marţi, pentru MEDIAFAX, surse din DIICOT.

Potrivit surselor citate, DIICOT a înaintat, în ianuarie, o cerere către Ministerul Transporturilor prin care a solicitat să pună la dispoziţie garanţia în valoare de 10 milioane de euro pe care Grupul Feroviar Român (GFR), controlat de Gruia Stoica, a depus-o pentru participarea la privatizarea CFR Marfă. Ministerul Transporturilor nu a răspuns acestei solicitări şi a virat banii într-un cont al lui Gruia Stoica.

În urma acestui transfer, procurorii DIICOT Iaşi au pus sechestru pe mai multe bunuri aparţinând lui Gruia Stoica, astfel încât prejudiciul cauzat bugetului de stat să poată fi recuperat.

Mai multe articole despre:
CFR Marfă privatizare CFR Marfă Gruia Stoica GFR