MENIU

Gestul incredibil al unui român stabilit în Norvegia: “Am sunat şi i-am implorat să ne ajute"

<p>Gestul emoţionat al unui rom&acirc;n stabilit &icirc;n Norvegia: &ldquo;Am sunat şi i-am implorat să ne ajute"</p>

O echipă de medici norvegieni va pleca mâine spre România pentru a selecta dintre victimele tragediei din club Colectiv pacienţii care pot fi transportaţi în vederea acordării de îngrijiri medicale într-un spital de arşi din Norvegia. Totul se întâmplă datorită lui Pavel Popescu - un român stabilit în Norvegia - care i-a sunat pe medicii spitalului din Bergen şi i-a “implorat” să accepte transferul unor victime ale incendiului de săptămâna trecută. După o şedinţa a consiliului spitalului, norvegenii şi-au dat acceptatul şi, prin intermediul secretarului de stat Dorel Sandesc, contactat ulterior de Pavel, au fost puse la punct detaliile venirii acestora. În plus, medicii norvegieni susţin că vor veni împreună cu un coleg de la Centrul de Arşi din Helsinki, existând posibilitatea că unul sau doi pacienţi să primească ajutor medical în Finlanda.

Doi chirurgi şi un anestezist de la spitalul de arşi din Bergan, un oraş din vestul Norvegiei, vor pleca mâine spre România pentru a-i vedea pe pacienţii din club Colectiv şi pentru a-i selecta pe cei care pot fi transferaţi în Norvegia. Medicii norvegieni s-au solidarizat cu victimele incendiului din Capitală după ce Pavel Popoescu, un român stabilit în Norvegia, la o oră târzie în noapte a sunat la spitalul de Arşi din Bergan pentru a-i “implora” să acorde asistenţă medicală de specialitate arşilor în Norvegia. Medicii i-au garantat că în dimineaţa următoare consiliul spitalului va lua o decizie în acestă în privind şi i-au cerut lui Pavel să le trimită mai multe detalii despre situaţia pacienţilor din România. Romanul l-a contactat în jurul orei 23 pe consilierul de stat în ministerul Sănătăţii, Dorel Sandesc şi i-a explicat situaţia. Sandesc a reacţionat prompt, povesteşte Pavel, şi a intrat în contact cu medicii norvegienii pentru a da mai multe detalii despre starea arşilor, conform Hotnews.

“Am sunat (pentru că nimeni din Ambasadă sau din ţară nu făcea nimic) şi i-am implorat de-a dreptul să ne ajute de urgenţă în situaţia arşilor. Unul dintre inimoşii doctori, din boardul spitalului, Stian Almeland mi-a garantat că dimineaţa la prima oră, consiliul spitalului se va întruni să ia o decizie în privinţa ajutorului urgent pe care ni-l pot oferi şi ne vor contacta. L-am sunat apoi Dorel Sandesc pe care l-am rugat să scrie de urgenţă un mail către Stian cu tot ce avem nevoie spunându-i să ceară maximul pentru că aveam garanţia că aceşti oameni ne vor ajuta. Miniştrii noştri sunt pe altă lume. Este evident că aveam nevoie urgenţă de ajutor dar ceva e în neregulă. Vreau totuşi să spun că am apreciat promptitudinea Secretarului de stat Dorel Sandesc care a intrat imediat în contact cu cei care îmi promiseseră că vor face tot posibilul să ne ajute şi într-un timp excelent zic eu s-a concretizat un ajutor neaşteptat! O echipă de trei medici profesionişti zboară mâine dimineaţă la prima oră spre Bucureşti pentru a ne ajută şi a selecta o listă de pacienţi pe care îi vor trata în spitalul din Bergen suportând absolut toate costurile tratamentelor. Tot ei şi-au contactat un alt prieten specialist din Finlanda care zboară şi el spre Bucureşti şi va transfera pacienţi în Spitalul de Arşi din Helsinki! Se poate români, se poate!” , povesteşte Pavel Popoescu, român stabilit în Norvegia, pe Facebook.

Contact de Hotnews, secretarul de stat Dorel Sandesc a confirmat povestea lui Pavel Popopescu şi a declarat că o delegaţie de trei medici norvegieni vor pleca mâine spre România.

“M-am trezit că mă sună un număr din străinătate. Domnul s-a prezentat, aflase numărul meu de undeva şi mi-a spus de situaţie. Bineînţeles că mi s-a părut o iniţiativa excelenţă - îl înţeleg foarte bine. Ştiu cum e să fii în străinătate şi să vrei să ajuţi ţara, am lucrat şi eu în străinătate că doctor. (...) Aseară târziu, pe la 11 cred, m-a sunat (n.r. Pavel Popescu) şi mi-a dat o adresă de email. Din poziţia pe care o am am scris imediat o scrisoare oficială, în care am descris puţin situaţia, la care am ataşat o lista de lucruri care ne-ar fi de folos. Astăzi am avut deja două discuţii telefonice cu domnul doctor Almeland care m-a sunat şi i-am prezentat toate detaliile. Din câte am înţeles, au avut o întâlnire a consiliului director al spitalului după care mi-a confirmat că vor să sprijine România. În weekendul acesta va veni o delegaţie de trei medici, doi chirurgi şi un medic anestezist pentru a vedea pacienţii şi a selecta dânşii pe cei care cred că pot fi transportaţi şi pot beneficia cel mai mult de tratament în centrul lor. Aceasta este metodă pe care am utilizat-o în toate aceste colaborări. Selecţia a fost făcută exclusiv de medicii din străinătate care vor tratata pacienţii în spitalele lor – asta pentru neutralitate şi pentru a evita orice interpretare cu privire la criteriile de selecţie“, a declaratsecretarul de stat Dorel Sandesc.

Dorel Sandesc susţine că norvegienii vor suporta costurile pentru îngrijirea pacienţilor şi statul român va asigura transportul acestora.

“Vom vedea toate detaliile , dar ideea este să ne ajute, să suporte dânşii costurile îngrijirilor medicale, noi asigurând transportul cu navele militare medicale. Sigur că vom discuta în detaliu pentru că după cum se ştie costurile sigur că sunt mari, dar sunt şi impredictibile şi noi suntem deschişi la orice poate să ajute pacienţii în sensul în care la nevoie vom putea acoperi costurile din bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate sau al ministerului”, a spus Sandesc.

Sandesc a calificat gestul lui Pavel Popoescu că fiind “foarte frumos şi normal”, secretarul de stat considerând că Pavel reprezintă “faţa frumoasă a noastră a românilor”.