MENIU

Gest șocant, o jurnalistă antiregim s-a autoincendiat. "'Pentru moartea mea vă rog să daţi vina pe Federaţia Rusă!"

Gest șocant, o jurnalistă antiregim s-a autoincendiat.

Protest cu final tragic în Rusia. Irina Slavina, redactorul şef al unei publicaţii online ruseşti KozaPress, şi-a dat foc vineri în faţa unui sediu regional al Ministerului de Interne rus și a murit pe loc, din cauza arsurilor.

Tragedia s-a petrecut în faţa sediului regional al Ministerului de Interne rus din Nijni Novgorod (la 400 de km est de Moscova). Irina Slavina, redactorul şef al publicaţiei online ruseşti KozaPress, şi-a dat foc, la o zi după ce apartamentul îi fusese percheziţionat de poliţie, relatează presa online din Rusia și reţele de social media. Potrivit unor apropiați, ultimul mesaj postat pe Facebook a fost " PENTRU MOARTEA MEA SĂ DAȚI VINA PE FEDERAȚIA RUSĂ".

Deşi numele victimei nu a fost făcut public imediat de către anchetatori și poliţie, oamenii au început să depună flori la locul tragediei, iar rudele Irinei Slavina au venit la faţa locului, a relatat publicaţia Nijni Novgorod Online, potrivit Agerpres

Cu o zi înainte, jurnalista a declarat că poliţia a făcut o percheziţie la locuinţa ei în cazul anchetei cu privire la un om de afaceri local, acuzat de activităţi în beneficiul unei organizaţii \"nedorite\" din cauză că oferea spaţiu pentru conferinţele şi adunările organizate de militanţii fundaţiei \"Rusia Deschisă\" a lui Mihail Hodorkovski, fost oligarh rus, aflat în exil, opozant al lui Vladimir Putin. \"Căutau broşuri, pliante, conturi legate de fundaţia Rusia Deschisă, posibil încercau să găsească vreo icoană cu chipul lui Mihail Hodorkovski la mine acasă\", a spus ea într-o postare pe Facebook.

KozaPress, întemeiată de Slavina, este o publicaţie cunoscută pentru materialele sale critice la adresa puterii locale. Într-unul dintre interviurile din ultimul timp, Irina Slavina menţionase pericolele la care se expun jurnaliştii care publică materiale şi investigaţii incomode pentru autorităţile din Rusia.

Știrea despre moartea jurnalistei a ajuns rapid în presa occidenatlă, care a prteluat-o și relatat-o pe larg. 

Mai multe articole despre:
Rusia Moscova jurnalista incendiata Putin