MENIU

Gest IMPRESIONANT al Papei Francisc: a sărutat numărul de lagăr tatuat pe brațui unei supraviețuitoare a Holocaustului

Papa Francisc

Papa Francisc a surprins din nou cu un gest de compasiune față de o supraviețuitoare a Holocaustului. În cadrul audienței de miercuri de la Vatican, Suveranul Pontif a sărutat numărul de lagăr pe care Lidia Maksymowicz îl avea tatuat pe braț. Femeia a fost deportată la Auschwitz-Birkenau când avea doar trei ani.

Lidia Maksymowicz, o femeie de 81 de ani născută în Belarus, şi-a suflecat mâneca pentru a-i arăta Papei numărul cu care naziştii îi marcau pe deţinuţii internaţi în lagărele de concentrare. Înainte de a o îmbrățisa, Suveranul Pontif a sărutat numărul tatuat, impresionând mulțimea prezentă. 

(foto: Vatican Media)

Maksymowicz se află în Italia pentru a prezenta documentarul despre viaţa ei, având ca titlu numărul care i-a fost tatuat: ”70072, fetiţa care nu ştia să urască”, un proiect realizat de asociaţia ”Memoria Viva”. Femeia, care trăieşte la Cracovia, a fost deportată în 1943 şi a ajuns în Pavilionul copiilor, victimă a experimentelor medicale atroce ale criminalului de război Josef Rudolf Mengele. A supravieţuit acestor orori şi, asemeni altor deţinuţi de la Auschwitz, a fost eliberată în ianuarie 1945 de soldaţii sovietici şi dată spre adopţie unei familii de polonezi, unde şi-a trăit tinereţea crezând ca mama ei a murit. În 1962, mama ei a fost însă găsită, aceasta crezând la rândul său că fiica ei murise, potrivit Agerpres.
Titlul filmului este inspirat dintr-o afirmaţie a lui Maksymowicz: ”Dacă ar trebui să trăiesc gândindu-mă la ură şi la răzbunare, mi-aş face rău mie însămi şi sufletului meu şi m-aş îmbolnăvi: ura m-ar omorî şi pe mine”, a spus supraviețuitoarea Holocaustului.

În februarie, Papa Francisc a surprins Vaticanul când s-a dus să o viziteze pe poeta maghiară a Holocaustului Edith Bruck, la locuința sa din Roma. De asemenea, Suveranul Pontif a vizitat în timpul şederii sale în Polonia, în iulie 2016, lagărele de la Auschwitz şi Birkenau.