MENIU

Germanul Manfred Weber, ales președinte al Partidului Popular European, format din 81 de partide, inclusiv PNL

Germanul Manfred Weber, ales președinte al Partidului Popular European, 31 mai 2022 Foto: Profi Media

Germanul Manfred Weber, actualul lider al grupului PPE din Parlamentul European, a fost ales președintele PPE la Congresul de la Rotterdam, Olanda. Acesta îi succede lui Donald Tusk, fost premier al Poloniei și fost președinte al Consiliului European.

Congresul Partidului Popular European l-a ales pe actualul lider al grupului PPE din Parlamentul European Manfred Weber în funcția de președinte al PPE, poziție în care îl va succeda pe veteranul 

“Sunt extrem de mândru că am fost ales președinte al celui mai mare partid politic din Europa și mă simt onorat să pot continua pe urmele unor lideri PPE precum Donald Tusk. Împreună spunem nu unei Europe a neîncrederii populiste, care polarizează oamenii și ne distruge viitorul. Spunem nu unei Europe a elitelor și a abordării lor de sus în jos”, a declarat Weber după alegerea sa ca președinte al PPE.

Weber a fost ales cu majoritate de voturi, 447 din 502.

“Suntem partidul care este cel mai apropiat de realitățile de zi cu zi ale cetățenilor. Mai mult ca oricând, vom lucra pentru a ne uni societățile și nu vom înceta niciodată să luptăm pentru o UE mai bună și mai puternică pentru cetățenii Europei“, a mai spus Weber.

Manfred Weber, de aproape 50 de ani, este, din 2014, şi liderul grupului europarlamentar al PPE, fiind reconfirmat în luna octombrie a anului trecut.

Funcţia de președinte al PPE a mai fost deţinută de polonezul Donald Tusk înaintea lui Manfred Weber, iar înainte de belgienii Leo Tindemans şi Wilfried Martens, olandezul Piet Bukman, luxemburghezul Jacques Santer și francezul Joseph Daul. Cel mai longeviv președinte al PPE a fost Wilfried Martens, care a condus familia politică a creștin-democraților europeni din 1990 și până în 2013.

În prezent, Partidul Popular European include 81 de partide (printre care Partidul Naţional Liberal, Partidul Mişcarea Populară şi UDMR) din 43 de ţări, preşedinţii Comisiei Europene (Ursula von der Leyen) şi Parlamentului European (Roberta Metsola), şefi de stat sau de guvern din şapte ţări membre UE – Austria, Cipru, Croaţia, Grecia, Letonia, Lituania şi România – şi trei din afara Uniunii, nouă membri ai Comisiei Europene şi cel mai numeros grup politic (176 de membri) din Parlamentul European.