MENIU

Germania s-a decis să se desprindă de Rusia: Vom fi aproape independenți energetic până la sfârșitul lui 2022

Germania s-a decis să se desprindă energetic de Rusia în 2022

Germania anunță că importurile de petrol rusesc se vor reduce la jumătate până în luna iulie, pentru a deveni aproape independenți de Rusia la sfârșitul anului 2022.

Ministerul german al economiei vrea să reducă la jumătate importurile de petrol din Rusia în timpul verii, iar cărbunele urmează să fie înlocuit din toamnă, potrivit unui articol publicat vineri în cotidianul Der Spiegel citând un document elaborat de minister, transmite Reuters, citat de Agerpres. Astfel, dependența de gaze naturale va scădea la doar 30% până la sfârșitul anului.

„Până la mijlocul acestui an, importurile de petrol rusesc în Germania ar urma să se reducă la jumătate. Până la finele anului, intenţionăm să fim aproape independenţi. În paralel, gazele naturale ruseşti ar urma să reprezinte doar 30% din importuri până la finele anului, faţă de peste jumătate în prezent, iar achiziţiile de cărbune rusesc ar urma să înceteze până la toamnă”, se arată în documentul citat de Der Spiegel.

Invadarea Ucrainei de către Rusia a şocat Germania şi aliaţii săi din Uniunea Europeană care au decis să adopte o transformare radicală a politicii energetice astfel încât blocul comunitar să îşi reducă dependenţa de importurile de combustibili fosili din Rusia.

De asemenea, Germania consideră o ”rupere a contractului” solicitarea Rusiei ca statele Uniunii Europene să-i plătească gazele naturale în ruble și nu în euro sau dolari, a declarat miercuri  la o conferinţă de presă ministrul german al economiei, Robert Habeck.

Comisia Europeană a prezentat miercuri o serie de propuneri  pentru o abordare comună, coordonată la nivel european, a cauzelor profunde ale problemelor de pe piața gazelor și asigurării securității aprovizionării la prețuri rezonabile pentru iarna viitoare.

Comisia este pregătită să creeze un grup operativ privind achizițiile comune de gaze la nivelul UE. Prin punerea în comun a cererii, grupul operativ va facilita și va consolida relațiile internaționale ale UE cu furnizorii, pentru a contribui la asigurarea unor importuri la prețuri avantajoase înainte de iarna viitoare. Grupul operativ ar fi sprijinit de reprezentanți ai statelor membre în cadrul unui comitet director.