MENIU

Georgian Enache, despre protestul de la Palatul Cotroceni: „Nu a fost niciun conflict între polițiști și jandarmi”

Proteste polițiști la Palatul Cotroceni, 24 februarie 2021 Foto: InquamPhotos/George Călin

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, Georgian Enache, a declarat miercuri, după incidentele de la protestele polițiștilor din fața Palatului Cotroceni că nu a fost niciun conflict între aceștia și jandarmi. Acesta a explicat însă și ce urmări pot fi după ce polițiștii au folosit la protest fumigene, materialele purotehnice fiind interzise prin lege.

 

„Nu a fost niciun conflict. Am acționat pentru siguranța participanților. Colegii mei care au acționat acolo au desfășurat activități perfect legale”, a declarat, Georgian Enache, în exclusivitate, la Realitatea PLUS.

În legătură cu acțiunile de „control asupra bagajelor participanților, legea ne dă acest drept și ne obligă să luăm măsuri preventive, să verificăm conținutul bagajelor, să verificăm persoanele”.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei a mai precizat, în legătură cu delimitarea zonei protestului, că „respectarea perimetrului acțiunii este impus de lege”.

Acesta a confirmat că folosirea fumigenelor este o „infracțiune, conform legii”.

Georgian Enache a anunțat și ce sancțiuni urmează după legitimarea mai multor persoane și confiscarea materialelor pirotehnice la protestul de miercuri.

„Colegii mei au legitimat persoanele și în scurt timp se vor lua măsurile impuse de lege”, a mai precizat Enache la Realitatea PLUS.

Declarațiile lui Georgian Enache vin după protestul de miercuri din fața Palatului Cotroceni, unde polițiștii au cerut în final să poarte discuții cu președintele Klaus Iohannis. Jandarmeria a făcut anterior și precizări în legătură cu intervenția ofițerilor.

Jandarmeria Română, PRECIZARE de ultimă oră: Dezmințim categoric informația că am „creat busculadă la protestul polițiștilor”

Polițiștii au protestat, miercuri, în Capitală, pentru a opta săptămână la rând pentru respectarea drepturilor, și anume a salariilor și sporurilor cuvenite. Unul dintre aceștia s-a legat cu un lanț în fața porții Administrației Prezidențiale. Mai mulți manifestanți din fața Palatului Cotroceni au fost avertizați de jandarmi pentru nerespectarea măsurilor de protecție din starea de alertă de coronavirus, iar zona de protest a fost limitată la un țarc. Fumigenele folosite de polițiști la protest au fost confiscate de jandarmi. Revoltați de intervențiile jandarmilor și pentru că timp de două luni nu au avut un dialog social cu cineva de la Guvern, polițiștii au anunțat că cer de urgență o întâlnire cu președintele Klaus Iohannis.

ÎMBRÂNCELI și FUMIGENE la protestul polițiștilor din fața Palatului Cotroceni. Oamenii legii cer, de urgență, o întâlnire cu Klaus Iohannis