MENIU

George Simion vrea să accelereze strângerea de semnături pentru suspendarea lui Klaus Iohannis

G. Simion și C. Târziu (copreședinți AUR)

Co-președintele AUR, George Simion face un apel la accelerarea campaniei de strângere de semnături pentru suspendarea din funcție a lui Klaus Iohannis. Demersul are loc în condițiile în care, în 3 luni, formațiunea a strâns mai puțin de o treime din semnături și mai are la dispoziție doar 2 luni. Potrivit Constituției, șeful statului nu poate fi suspendat decât de Parlament și doar în condiții excepționale. 

"Aveam 730.000 de semnături la ultima totalizare, mergem înainte, sperăm să terminăm în luna martie, să avem 3 milioane. (...) Nu avem o capacitate organizatorică atât de mare ca să ajungem peste tot, dar există posibilitatea descărcării formularelor online. Trebuie să acționăm mult mai repede și mult mai hotărât. Trebuie să ajungem la alegeri anticipate, iar pentru asta trebuie să-l demitem pe Klaus Iohannis", a declarat George Simion la Realitatea Plus.

Din punct de vedere logistic, strângerea a 3 milioane de semnături până la finele lunii martie pare un demers extrem de dificil, în condițiile în care, în aproape 3 luni, s-au strâns doar 730.000.

Potrivit Constituției, șeful statului poate fi suspendat din funcție la solicitarea a o treime din numărul total al parlamentarilor şi cu votul majorității aleșilor. În actuala configurație, cu 466 de parlamentari, ar fi nevoie de 117 semnături pentru admiterea solicitării de suspendare și de 234 de voturi în plen pentru inițierea unui referendum privind suspendarea președintelui.

Dacă trece de votul Parlamentului, în cel mult 30 de zile se organizează referendumul de demitere din funcție a șefului statului.