MENIU

Generalul IGSU acuzat că a ascuns imagini la Colectiv, inculpat pentru un accident - Trecut în rezervă la 49 de ani, cu pensie uriașă

Generalul Cristian Radu, prim-adjunct IGSU, trecut în rezervă la 49 de ani

Generalul Cristian Radu, acuzat că a ascuns imaginile de la Colectiv, s-a pensionat la 49 de ani. Fostul adjunct al șefului IGSU este inculpat într-un dosar penal pentru că și-a pus, anul trecut, șoferul să-și asume un accident în locul său. Președintele Klaus Iohannis i-a semnat deja decretul de trecere în rezervă.

Generalul Cristian Radu, de 49 de ani, prim-adjunct IGSU, și-a depus dosarul de pensionare cu puțin timp înainte de a afla în mod oficial că nu mai este suspect, ci inculpat în dosarul penal deschis pe numele său în cazul accidentului provocat în București.

Este vorba de accidentul din Capitală, de pe Șoseaua Mihai Bravu, în care a fost implicat anul trecut. Pe 8 noiembrie 2021, Cristian Radu, la acea dată colonel, s-ar fi aflat la volanul autoturismului de serviciu când a provocat un accident pentru că viteza pe care o avea era mare, de peste 120 de kilometri la oră. Acesta ar fi încercat să evite un pieton și a intrat cu mașina într-un refugiu de tramvai. 

În urma impactului, a mutat mașina, atât el cât și subofițerul de pe scaunul din dreapta au fost răniți.

Șeful IGSU l-ar fi pus pe subofițerul care se afla pe locul din dreapta să-și asume accidentul, potrivit Realitatea PLUS.

La două săptămâni de la accident, Cristian Radu a fost înaintat în grad la general. Președintele Klaus Iohannis a semnat luni, 28 noiembrie, Decretul privind trecerea în rezervă a domnului general de brigadă – cu o stea Radu Cristian din Ministerul Afacerilor Interne.

Dosarul penal în cazul in care a fost implicat generalul Cristian Radu a fost deschis abia în acest an, la șapte luni după eveniment, pentru că generalul ar fi încercat să mușamalizeze accidentul.

Procurorii militari continuă cercetările în acest caz.

Înainte de a i se comunica oficial calitatea din acest dosar penal, Cristian Radu a solicitat ieșirea la pensie, la vârsta de 49 de ani. Acum va primi, lunar, o pensie de 12.000 de lei, potrivit Realitatea PLUS.

Cristian Radu este cel care a confirmat în octombrie 2019 că știa de imaginile șocante de la tragedia din clubul Colectiv, dar nu le-a transmis Parchetului. Imaginile, esențiale pentru ancheta în cazul tragediei Colectiv, au fost ascunse vreme de patru ani. Este vorba de un videoclip filmat de pompierii în seara incendiului, la fața locului. Imaginile cumplite de la incendiul Colectiv, din 30 decembrie 2015 au fost difuzate în octombrie 2019, cu oameni arși care abia stăteau în picioare, cu tineri lăsați direct pe asfalt și cu șefi ai ISU care înjurau persoanele decedate. Imediat după publicarea imaginilor, Cristian Radu a ieșit cu o declarație publică halucinantă. Acesta a spus că aceste imagini au fost cerute de el imediat după incendiul din clubul Colectiv și au fost văzute atunci de el și de alți patru ofițeri, dar că nu a decis ca ele să nu fie transmise și nici nu a cerut cuiva să nu le facă publice.

La doar două săptămâni de la apariția imaginilor cutremurătoare, ținute ascunse timp de patru ani, Cristian Radu a fost înaintat în grad alături de toată conducerea IGCU, de către Klaus Iohannis. Acesta a fost avansat, în noiembrie 2019, de la gradul de colonel la cel de general de brigadă.