MENIU

General englez: „Rusia, o amenințare mai mare după războiul din Ucraina. Este ca în 1937”

Ministrul britanic al apărării - Ben Wallace și șeful Armatei britanice - Patrick Sanders Foto: Profi Media

Previziuni sumbre vin de la cel mai înalt nivel din Marea Britanie. Noul șef al Statului Major britanic a anunțat timpuri grele pentru securitatea europeană și nu numai din cauza lui Putin și a războiului din Ucraina. Momentul din acest an este comparat cu cel din 1937 de dinaintea ultimului război mondial.

General britanic: Nu știm cum se va termina războiul din Ucraina. Rusia va deveni o amenințare și mai mare

„Este foarte probabil ca Rusia președintelui Putin să fie o amenințare și mai mare la adresa securității în Europa după războiul din Ucraina decât a fost înainte”, avertizează generalul de armată Patrick Sanders și noul șef al Statului Major britanic.

„Armata trebuie să fie pregătită pentru luptă și pregătită pentru a evita conflictul. (...) În timp ce capacitatea convențională a Rusiei va fi mult redusă cel puțin pentru o perioadă, intenția declarată recent a lui Putin de a restabili teritoriile istorice ale Rusiei face ca orice răgaz să fie temporar, iar amenințarea va deveni și mai acută”, a mai spus Sanders.

„În toți anii mei în uniformă, nu am cunoscut o amenințare atât de clară la adresa principiilor suveranității și democrației și a libertății de a trăi fără teama de violență ca agresiunea brutală a președintelui Putin și a ambițiilor sale expansioniste”, a spus Sanders.

Generalul britanic a avertizat că „este periculos să presupunem că Ucraina este un conflict limitat” iar una dintre lecțiile acestui război este că „calculele lui Putin nu urmează întotdeauna logica noastră”.

„De asemenea, merită să ne amintim că, din punct de vedere istoric, Rusia începe adesea războaiele prost. Și pentru că Rusia poartă războaie la nivel strategic, nu tactic – profunzimea și rezistența sa înseamnă că poate suferi orice număr de campanii, bătălii și angajamente pierdute, se poate regenera și totuși, în cele din urmă, să învingă”, a mai subliniat el.

„Nu știm cum se va termina războiul din Ucraina. Dar, în majoritatea scenariilor, Rusia va fi o amenințare și mai mare la adresa securității europene după Ucraina decât a fost înainte.”

General britanic: trebuie să acționăm rapid. Marea Britanie și aliații săi se confruntă cu „momentul 1937” dinaintea celui de-al Doilea Război Mondial

El a spus că armata ar trebui să se concentreze pe creșterea capacității sale de a desfășura trupe rapid și pe lupta urbană și reconstrucția stocurilor.

„Nu suntem în război, dar trebuie să acționăm rapid, astfel încât să nu fim atrași într-unul din cauza eșecului de a limita expansiunea teritorială”, a spus Sanders, comparând situația Marii Britanii cu prezența celui de-al Doilea Război Mondial.

„Marea Britanie și aliații săi se confruntă cu „momentul 1937” în urma invaziei Rusiei în Ucraina și trebuie să facă tot posibilul pentru a evita un nou război mondial”, a mai declarat noul șef al armatei britanice.

Ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, a anunțat, în urma afirmațiilro dure făcute de seful Armatei, că „trebuie să susțină investițiile în apărare pentru a aborda amenințările nu numai din partea Rusiei, ci și din partea Chinei și a altor țări”, potrivit Reuters.