MENIU

Gazprom scumpeşte gazul pentru România, deşi petrolul e mai ieftin

Gazele ruseşti livrate României s-au scumpit în plină iarnă, deşi petrolul s-a ieftinit, iar consumatorii din Europa au avut parte de preţuri mai mici la gaze, scrie Economica.net.

Preţul mediu al gazelor ruseşti importate de consumatorii români a crescut în ultimul trimestru al anului, în condiţiile în care preţul ţiţeiului, de care este legat preţul gazului pentru consumatorii europeni, a scăzut abrupt, după cum reiese dintr-o prezentare pentru presă a OMV Petrom, făcută cu ocazia prezentării rezultatelor financiare.

Cum se explică această situaţie pentru România? "În primul rând, Gazprom are preţuri de iarnă şi preţuri de vară, cele de iarnă, evident sunt mai mari. În al doilea rând, ruşii nu leagă în mod automat preţul de gaz de preţul barilului de ţiţei. Iar în al treilea rând, preţul gazului de la Gazprom mai este şi stabilit politic ", a spus, pentru Economica.net, Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE.

Totuşi, potrivit presei ruse, preţurile cerute de Gazprom consumatorilor europeni au început să scadă spre finalul anului trecut, dat fiind că formula calcul a preţurilor la gazele naturale din contractele Gazrom ţine cont de evoluţia cotaţiilor petroliere. Mai multe...

Mai multe articole despre:
Gazprom gaze preţul gazelor