MENIU

Gaura neagră din centrul galaxiei noastre - fotografie fără precedent

<p>Centrul galaxiei noastre</p>
<p>Centrul galaxiei noastre</p>
<p>Centrul galaxiei noastre</p>
<p>Centrul galaxiei noastre</p>

Fotografii spectaculoase, realizate de Observatorul European Austral (European Southern Observatory - ESO) din Chile, oferă dovezi suplimentare despre existenţa unei găuri negre super-masive în centrul galaxiei noastre, Calea Lactee.

O versiune mai mare a găurilor negre care se formează atunci când stele gigantice intră în colaps gravitaţional la sfârşitul ciclurilor de viaţă ale lor s-ar afla, potrivit majorităţii oamenilor de ştiinţă, în centrul galaxiei noastre.

Cercetătorii au întâmpinat dificultăţi timp de multe decenii încercând să explice modul în care se formează aceste versiuni super-masive ale găurilor negre, care au o masă de câteva zeci de miliarde de ori mai mare decât cea a Soarelui.

Noile fotografii realizate de ESO arată aglomerări de gaze care circulă cu aproximativ 30% din viteza luminii pe o orbită circulară, la limita orizontului acestei găuri negre uriaşe.

Este pentru prima dată când o materie a fost observată în timp ce orbitează atât de aproape de gaura neagră din centrul Căii Lactee. Imaginile reprezintă, totodată, cele mai detaliate observaţii ştiinţifice realizate vreodată cu o materie care orbitează atât de aproape de o gaură neagră.

Un echipament specializat a fost utilizat pentru a analiza radiaţia infraroşie ce provine de la discul de acumulare Sagittarius A *, un obiect cosmic masiv aflat în centrul galaxiei noastre.

Specialiştii de la ESO spun că acele imagini strălucitoare furnizează confirmarea mult aşteptată a faptului că obiectul din centrul Căii Lactee este, aşa cum se presupunea de multă vreme, o gaură neagră super-masivă.

"Acesta a fost dintotdeauna unul dintre proiectele noastre cele mai dragi, însă nu îndrăzneam să sperăm că va deveni posibil atât de curând", a declarat Reinhard Genzel, cercetător la Institutul Max Planck pentru fizică extraterestră din Munchen.

Aşa arată centrul galaxiei:

O perspectivă mai largă a centrului galaxiei:

Mai multe articole despre:
NASA astronomi gaură neagră