MENIU

Gafă de proporții a comisarului european Adina Vălean, după deturnarea unei aeronave de către regimul Lukașenko

Adina Vălean, comisar european pentru transporturi

Gafă a comisarului european pentru transporturi din partea României, Adina Vălean, după deturnarea unui avion de către regimul Lukașanko, pentru arestarea unui jurnalist opozant al liderului de la Minsk. Oficialul european a catalogat drept o "veste bună pentru toată lumea" faptul că aeronava a decolat, în cele din urmă de la Minsk, cu toate că șase persoane au fost reținute la sol. 

"Zborul Ryanair tocmai a decolat de la Minsk spre Vilnius. Veste bună pentru toată lumea și în special familiile și prietenii celor de la bord." a scris Vălean pe twitter. Comentariile revoltate sau ironice nu au întârziat să apară. 

"Acest comentariu, doamna comisar, este de-a dreptul uluitor. Vă dați seama că de acum încolo nimeni nu mai este în siguranță când survolează Belarus și posibil Rusia, indiferent cu ce companie aeriană călătorește? ", a scris unul dintre cei cititori.

"Un comentariu neavenit. Să fie răpit un pasager nu este o veste bună," a scris un alt internaut.

Expertul în relații internațional Analistul și istoricul Armand Goșu a trecut în revistă personalitățile care au criticat mesajul Adinei Vălean. Între numele citate se află Ben Tonra, profesor universitar de relații internaționale la Universitatea din Dublin, Andrew Nicholas Duff, politician britanic, Anne Applebaum, jurnalist și istoric, Wolfgang Ischingerer, diplomat și alții.

Ischingerer, fost ambasador al Germaniei în SUA și considerat drept unul dintre cei mai influenți ex-diplomații a catalogat postarea Adinei Vălean drept cel prost tweet postat vreodată de un comisar european.

Șase pasageri ai cursei Atena - Vilnius, deturnată la ordinul regimului Lukașenko din Belarus, au rămas duminică la Minsk. Este vorba despre un jurnalist de opoziție, Roman Protasevici, care a fost arestat, de prietena acestuia, dar și de membri ai forțelor de securitate care ar fi creat diversiunea folosită drept pretext. Cei din urmă ar fi intrat în conflict cu echipajul și ar fi spus că la bord este o bombă.