MENIU

Gafa care va rămâne în istorie: coiful de patrimoniu găsit în Argeș este, de fapt, o jucărie

Greșeală „istorică" în Argeș. Coiful „de patrimoniu” descoperit în județ este, de fapt, unul de jucărie. Polițiștii au descoperit la începutul acestui an, în urma unei percheziții în casa unui bărbat, un coif care a fost catalogat la acel moment ca fiind un obiect de patrimoniu național. Bărbatul a fost cercetat pentru furt calificat de bunuri care fac parte din patrimoniu. Însă, abia acum, în urma unei expertize făcute la Muzeul Brukenthal, din Sibiu, s-a stabilit că obiectul nu era decât o jucărie.

Pe 25 ianuarie a.c., mai mulţi poliţişti au făcut o percheziţie la casa unui bărbat suspectat că ar fi furat mai multe bunuri de patrimoniu. „Un coif – «turban turcesc cu diademă» – posibil din secolul al XVIII-lea, susceptibil să aparţină patrimoniului cultural naţional, a fost descoperit în urma unei percheziţii desfăşurate în cursul zilei de 25 ianuarie a.c. de poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale Argeş”, preciza, în urmă cu patru luni, Poliţia Argeş într-un comunicat de presă. 

Ulterior, coiful a fost trimis la Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Argeş pentru a fi supus unei expertize detaliate.

„L-am diagnosticat cu un expert de la Muzeul «Brukenthal» din Sibiu şi s-a dovedit că este o butaforie, nu este un coif istoric, deci e un fel de jucărie, pur şi simplu. În urma expertizei aşa a rezultat, un coif de jucărie. De altfel, şi mărimea lui era suspect de mică pentru ca un războinic să îl ţină pe cap. Deci, nu e o problemă şi, în felul ăsta, nici cel care l-a ţinut nu cred că va avea de suferit, că nu este un artefact istoric”, a declarat pentru săptămânalul Jurnalul de Argeş Cristian Cocea, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Argeş.

Mai multe articole despre:
coif coif arges coif artefact coif jucarie