MENIU

Gabriel Biriş: Ministrul de Finanţe a ştiut de proiectul de modificare a Codului Fiscal

Fostul secretar de stat în Ministerul de Finanţe Gabriel Biriş a afirmat, joi, în cadrul emisiunii Prime Time News, de la Realitatea TV, că a venit în Ministerul de Finanţe ca secretar de stat pentru a implementa un proiect de reformă fiscală. "Proiectul este inclus în această ordonanţă de urgenţă", a spus acesta, adăugând că scopul proiectului a fost de a simplifica şi clarifica legislaţia fiscală în România. Potrivit acestuia, ministrul de Finanţe, Anca Dragu, a ştiut de existenţa proiectului de modificare a Codului Fiscal.

"Mi-am înaintat demisia pentru că, în urma criticilor nejustificate făcute fără nici cea mai mică analiza a textului, s-a creat o presiune foarte puternică pe colegii mei, care a dus la retragerea susţinerii pentru proiect", a spus Gabriel Biriş.

"Eu am venit ca secretar de stat în Ministerul Finanţelor pentru a implementa un proiect de reformă fiscală. Proiectul este inclus în această ordonanţă de urgenţă", a mai spus secretarul de stat, adâugând că, de fapt, dacă proiectul era analizat, se putea vedea că nu era vorba de nicio majorare a taxelor, ci de o rearanjare a sarcinei fiscale.

Acesta a mai declarat că proiectul a ajuns pe surse în presă după ce acesta a fost dat la avizare internă.

"Ştiam cu toţii despre acest proiect"

Întrebat dacă ştia ministrul Finanţelor, Anca Dragu, despre acest proiect, acesta a răspuns: "Ştiam cu toţii despre acest proiect".

"Acest proiect a fost discutat în Ministerul Finanţelor, a fost discutat în ansamblu, sunt totuşi 100 de pagini, nu ştiu daca un ministru poate să citească toate detaliile acestea tehnice, nu îmi dau seama", a completat Gabriel Biriş.

Gabriel Biriş a demisionat de la Finanţe, după scandalul modificării controversate a Codului Fiscal

"Am decis să demisionez din cauza criticilor care au creat o presiune care a dus la nesusţinerea acestui proiect. A fost alegerea mea", a mai spus fostul secretar de stat.

"Din păcate, avem tendinţa să ne isterizăm foarte uşor, înainte să analizăm, iar isteria ne produce foarte mult rău. Este greu de crezut că doamna Dragu a citit fiecare virgulă, dar ideile principale au fost discutate la nivelul MFP. Eu cred că, în momentul în care a spus că nu recunoaşte un proiect despre creşterea de taxe, este posibil să fi crezut că este vorba de un alt proiect pentru că în această ordonanţă nu este vorba despre creşterea taxelor. Este vorba de măsuri de simplicare fiscală, sunt foarte multe lucruri bune, dar avem tentaţia de a ne duce pe ceea ce este senzaţional. Proiectul corectează multe dificultăţi fiscale", a mai explicat Gabriel Biriş.

"Proiectul aduce reaşezarea taxelor, nu creşteri"

Fostul secretar de stat a mai spus că proiectul este unul mai vechi, susţinut şi de alţi specialişti în fiscalitate. "Proiectul aducea sub o singură umbrelă sarcina fiscală, într-un mod unitar, în aşa fel încât să avem claritate şi simplitate. Era vorba doar de o reaşezare. Nu creştea nicio taxă, dacă se făcea un calcul simplu se vedea că era vorba doar de o rearanjare, nu de creşteri de taxe", a continuat fostul secretar de stat.

"Noi lucrăm la acest proiect de câţiva ani, cum poate să analizeze cineva acest proiect tehnic să iasă şi să îl critice după trei ore, când sunt 100 de pagini? Nu este în regulă. Principala greşeală îmi aparţine pentru că nu am realizat consultările înainte de a da proiectul în avizare internă. Aici cred că este principala greşeală", a afirmat acesta.

"S-a privat economia românească de o lege foarte bună. Majoritatea investitorilor români şi străini susţin acest proiect. De ce credeţi că îl susţin?", a încheiat Gabriel Biriş.