MENIU

Gabriel Biriș: Nu am văzut niciodată o măsură mai nocivă și mai antinațională decât acest impozit...

Gabriel Biriș

Avocatul și consultantul fiscal Gabriel Biriș, fost secretar de stat în Ministerul de Finanțe, a criticat în termeni duri intenția Guvernului PSD-ALDE de a înlocui impozitul pe profit cu un impozit pe cifra de afaceri. "Dacă se va introduce această măsură, se va ajunge la pierderea a zeci, chiar de sute de mii de locuri de muncă", a declarat Biriș la Realitatea TV.

Gabriel Biriș a explicat că impozitul pe cifra de afaceri nu este permis de o directivă europeană, Directiva 112/2005, aspect care ar fi trebuit să oprească orice discuție pe acest subiect.

"Acest impozit pe cifra de afaceri este o pată neagră pentru România pe harta investițională. Va duce la pierderea a zeci, sute de mii de locuri de muncă. Marile companii cum au venit așa vor pleca. Trebuie să fii prietenos cu capitalul, altfel el fuge, e ca o căprioară. Ce interes mai are o companie să aibă cifra de afaceri mare în România, va face firma în Bulgaria și aduce în România doar fabrica în lohn...", a explicat consultantul fiscal.

Potrivit acestuia, România face parte din UE și prin urmare directivele și regulamentele UE ne sunt aplicabile, ele având prioritate în fața legislației românești.

"Nu am văzut niciodată în 22 de ani de activitate profesională o măsură mai nocivă pentru mediul de afaceri și mai anti-națională", a a mai spus Gabriel Biriș în emisiunea "Talk News" de la Realitatea TV.

Practic, acest impozit ar scoate România de pe harta investitorilor serioși, explică Biriș, România rămânând atractivă exclusiv pentru investitorii speculativi (marje mari, risc mare, activitate de genul "mușcă și fugi") sau pentru cei care nu prea dau doi bani pe conformare și pentru care evaziunea este cu adevărat un modus operandi.

Părăsirea (economică) a UE de către România se poate face prin eliminarea impozitului pe profit și introducerea impozitului pe cifra de afaceri, a mai arătat Biriș.