MENIU

Fundaţiile şi asociaţiile politicienilor declarate de utilitate publică, verificate

Fundaţiile şi asociaţiile politicienilor declarate de utilitate publică, verificate

Guvernul ia în vizor fundațiile și asociaţiile care au fost declarate, în ultimii ani, de utilitate publică! În baza acestui statut, ONG-urile pot primi spre folosinţă gratuită sedii, dar şi bani de la buget. O analiză a Ministerului pentru Dialog Social arată că statutul special a fost acordat mai ales în anii electorali. Adrian Năstase, Ilie Năstase sau Mihaela Geoană au fost doar câțiva dintre beneficiari. Fostul premier Năstase a dat, în 2002, propriei fundaţii, spre folosinţă gratuită pentru 49 de ani, o vilă monument istoric.

Fundaţiile şi Asociaţiile care au primit statut de utilitate publică au datorii cumulate la stat de 1,7 milioane de lei, potrivit centralizării făcute de Guvern. Din acestă sumă, aproape 60% o datorează "Asociaţia Naţională a Scafandrilor Profesionişti şi Salvamarilor din România".

Statutul i-a fost acordat de Guvernul Ponta, în 2014. Fondatorul, omul de afaceri constănţean Gheorghe Oancea, decedat în 2013, era potrivit presei locale un apropiat al cuplului Mazăre – Constantinescu. Cu un an înainte de a muri, Oancea i-a dat soţiei lui Nicuşor Constantinescu 300.000 de lei cadou, arată declaraţia de avere a fostului baron de Constanţa.

Pe lista cu datornici apare şi Fundaţia Europeană Titulescu, înfiinţată de Adrian Năstase.

În 2002, Guvernul condus chiar de Năstase a acordat fundaţiei statut de utilitate publică şi, în baza lui, o vilă de lux spre folosinţă gratuită în următorii 49 de ani. Fundaţia are datorii la stat de 10.000 de lei, potrivit datelor puse la dispoziţie de Guvern.

În topul debitorilor se mai află Asociaţia Tenis Club Ilie Năstase, cu datorii de aproape 290.000 de lei, şi Asociaţia Consiliul Naţional al IMM-urilor, condusă în prezent de fostul ministru din Guvernul Ponta Florin Jianu, cu datorii de 143.000 de lei.

Raportul întocmit de Guvern arată că, din cele 1.400 de fundaţii şi asociaţii care au primit statut de utilitate publică, doar 10% au trecut printr-un proces de evaluare. 90% au intrat direct în această categorie, în baza unor legi speciale.

 
Mai multe articole despre:
ONG fundaţie utilitate publică