MENIU

Funcţionarii locali, protest în faţa Guvernului. Când va fi greva generală la ghişee

Proteste ale funcţionarilor locali

Funcţionarii locali protestează miercuri în faţa sediului Guvernului, solicitând între altele majorarea cu 10% a fondului de salarii.

Membrii Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţia Locală vor protesta miercuri, între orele 11,00-13,00, în faţa sediului Guvernului, solicitând autorităţilor majorarea cu 10% a fondului de salarii alocat administraţiei publice.

Potrivit unui comunicat, sindicaliştii cer, totodată, aplicarea dispoziţiilor Legii nr. 71/2015 pentru toţi funcţionarii publici, indiferent de instituţia în care lucrează, respectiv înlăturarea diferenţelor apărute în salarizarea funcţionarilor publici care ocupă funcţii publice de acelaşi nivel.

'Următoarea acţiune de protest este programată pentru luna iunie, când vom declanşa greva generală. Data exactă a grevei generale va fi comunicată în timp util, astfel încât cetăţenii să fie informaţi cu privire la programul acţiunilor greviste. Acest program presupune închiderea totală a peste 80% din instituţiile publice', se arată în comunicatul citat de Agerpres.

Grevă generală în administrația publică locală. Ce vor funcționarii

Ce solicită sindicaliștii

Revendicările sindicaliştilor din administraţie vizează reglementarea şi liberalizarea acordării, începând cu anul 2015, a tichetelor de masă sau a normei de hrană pentru toţi salariaţii din administraţia publică locală, în limita bugetelor locale aprobate prin hotărâri de consiliu, în măsura în care aceste instituţii realizează şi sunt finanţate parţial şi din venituri proprii; creşteri salariale şi pentru salariaţii din administraţia publică locală din România sau aplicarea, începând cu anul 2015, a Legii nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice.

Sindicaliştii au declansat in ianuarie conflictul colectiv de munca iar in februarie a organizat prima forma de protest - intreruperea programului de lucru, timp de o jumatate de ora, in primarii, consilii judetene si institutii subordonate acestora de pe intreg teritoriul tarii.

Pe lista de revendicări se află "cresteri salariale si pentru salariatii din administratia publica locala din Romania sau aplicarea, incepand cu anul 2015, a Legii nr. 284/2010 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice".

Sindicaliştii acuză lipsa de interes a Guvernului pentru rezolvarea problemelor grave in ceea ce priveste salarizarea si drepturile angajatilor care isi desfasoara activitatea in administratia publica locala.

Mai multe articole despre:
0 protest funcţionari publici funcţionari locali