MENIU

Frumuseţi prea puţin ştiute ale României: vulcanul stins care poate fi vizitat şi din interior

Minunăţii ale naturii, unele formate şi după „atingerea” omului, pot fi admirate printr-o simplă plimbare în zona localităţii braşovene Racoş (situată la aproximativ 70 de kilometri de municipiul Braşov, spre limita cu judeţul Mureş).

La Racoş au avut loc cele mai recente activităţi vulcanice de pe teritoriul ţării (ce-i drept acum aproximativ 10.000 de ani). Unul dintre obiectivele despre existenţa căruia nici măcar braşovenii nu prea ştiu (din nefericire!) este vulcanul stins, al cărui crater poate fi văzut inclusiv din interior (dar nu cu maşina, pentru că este zonă protejată).

Pasionaţii de geologie găsesc acolo diferite tipuri de zgură, piatră ponce, bazalturi, lave întărite etc.. De altfel, multe dintre clădirile din zona Racoş sunt construite cu piatră ponce şi tuf vulcanic. Aceste materiale sunt rezistente şi totodată uşoare, datorită structurii spongioase produse de bulele de gaz din timpul răcirii lavei, după cum explică oamenii de ştiinţă, scrie mytex.ro.

Şi pentru pasionaţii de fotografie timpul va sta în loc la vulcanul stins, datorită peisajului rar întâlnit, parcă de pe Planeta Roşie (Marte) dar cu invazie de vegetaţie.

Într-o perioadă, craterul a fost exploatat pentru zgură, dar în prezent zona este protejată.

Mai multe articole despre:
România Braşov racoş vulcanul stins