MENIU

Timmermans: Nu vrem ca deciziile tribunalelor din România să fie decise de un telefon de la partid

Frans Timmermans, discurs magistrat în România

Frans Timmermans, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, a transmis luni un mesaj direct al Comisiei Europene pentru Guvernul României. Prim-vicepreşedintele Frans Timmermans a avertizat că UE nu va permite încălcarea statului de drept şi încercarea de a controla sistemul judiciar din România.

Timmermans a precizat foarte clar că nu vrea ca România să se întoarcă la perioada în care "deciziile tribunalelor erau decise de un telefon la sediul partidului central".

"Comisia Europeană va fi nemiloasă şi nu va face diferenţe politice atunci când vine vorba despre statul de drept. De ce avem nevoie de o justiţie independentă? Simplu, separarea puterilor este un principiu fundamental al democraţiei, în special în democraţia europeană. Ne amintim vremurile în care deciziile tribunalelor erau decise de un telefon la sediul partidului central. Nu vrem să revenim la acele vremuri, mai ales în România. Acesta este unul dintre motivele pentru care nu putem face compromisuri în privinţa independenţei justiţiei şi a statului de drept", a declarat vicepreședintele CE la București.

Frans Timmermans a fost extrem de dur cu Guvernul de la București: NU am văzut niciun progres după publicarea raportului MCV:

"Problema este că de la publicarea raportului MCV nu am văzut niciun progres. Vreau să fiu foarte clar. Aceste chestiuni sunt foarte serioase, trebuie să vedem niște progrese", a spus al doilea om din Comisia Europeană.

Frans Timmermans: Când statul de drept e amenințat, presa va fi automat asasinată

Vicepreședintele Comisiei Europene și liderul socialiștilor europeni a vorbit despre "statul de drept" în discursul său de la SNSPA, unde a primit distincția de Doctor Honoris Causa.

Potrivit lui Frans Timmermans, acest concept de stat de drept se bazează pe lecțiile învățate de-a lungul vremii, "prin atrocități, care erau legale, votate. O democrație poate decide să voteze o lege care degradează natura umană".

Mesajul lui Timmermans poate fi văzut ca o replică subtilă la declarațiile repetate ale liderilor PSD care au invocat votul majoritar de la alegerile din 2016.

"Democrația, statul de drept și respectul pentru drepturile fundamentale. Unii spun ar trebui să ne asculte pentru că avem majoritate. O democrație poate fi judecată mai degrabă prin protejarea minorităților, deoarece majoritatea de azi poate deveni minoritatea de mâine”, a spus Timmermans.

 „Când statul de drept e călcat în picioare, politicienii nu mai pot fi trași la răspundere”, a adăugat el. Timmermans a amintit că în unele țări inclusiv libertatea presei este atacată.

"Sunt și alte lucruri care se întâmplă, când statul de drept e amenințat: presa transparentă va fi automat asasinată, corupția va crește, este o problemă care afectează independența justiției", a punctat Timmermans.

Frans Timmermans a cerut în repetate randuri Guvernului de la București să respecte statul de drept, recomandările Comisiei de la Veneția si pe cele din rapoartele MCV.

De asemenea, la ultimul congres al Partidului Socialistilor Europeni (PES), desfasurat la Madrid, Frans Timmermans a transmis PSD, reprezentat acolo de Liviu Dragnea și Viorica Dancilă, că trebuie să revină la procesul de reforme în justitie.

În octombrie 2018, Frans Timmermans și-a anunțat candidatura pentru funcția de președinte al Comisiei Europene la alegerile europene din 2019.

În afară de olandeza maternă, Frans Timmermans este fluent în italiană, rusă, franceză, germană și engleză.

Timmermans i-a scris Vioricăi Dăncilă: E dezamăgitor că nu ați vorbit cu noi despre noile ordonanțe

Luni, 11 martie 2019, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) a acordat înalta distincţie de Doctor Honoris Causa prim-vicepreședintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans.

Evenimentul s-a desfăşurat în Aula Bibliotecii Centrale Universitare "Carol I", începând cu ora 16:00, potrivit unui comunicat al SNSPA.

Născut la 6 mai 1961 la Maastricht, Franciscus Cornelis Gerardus Maria Timmermans a studiat literatură franceză la Universitatea "Radboud Nijmegen", din Olanda, a urmat studii postuniversitare în drept european și istorie la Universitatea din Nancy, Franţa

Frans Timmermans și-a început cariera în Ministerul Afacerilor Externe al Olandei, iar la începutul anilor '90 a făcut primii paşi în diplomaţie, fiind numit secretar adjunct la ambasada Olandei din Moscova. În anul 1994, a făcut parte din echipa comisarului european pentru relaţii externe, Hans von de Broek, apoi timp de trei ani a fost consilier și secretar privat al lui Max van der Stoel, Înalt Comisar pe probleme de minorități naționale în cadrul OSCE.

În anul 1998, după alegerile generale din Țările de Jos, Frans Timmermans a fost ales membru al Camerei Reprezentanților din partea partidului Laburiștilor. În perioada 2007-2010, a fost ministru al Afacerilor Europene. După alegerile din 2010, Frans Timmermans a revenit în Parlament, până în anul 2012, când a primit un nou portofoliu în guvern, pentru a conduce ministerul Afacerilor Externe.

În septembrie 2014, Frans Timmermans a fost desemnat pentru un post de comisar din partea Olandei în cadrul Comisiei Europene, condusă de președintele ales, Jean-Claude Juncker. Începând din 1 noiembrie 2014, Frans Timmermans a preluat funcția de prim-vicepreședinte al Comisiei Europene, responsabil de o mai bună reglementare, relații interinstituționale, statul de drept și Carta drepturilor fundamentale. În octombrie 2018, Frans Timmermans și-a anunțat candidatura pentru funcția de președinte al Comisiei Europene la alegerile europene din 2019.

Printre numeroasele distincții primite, se numără și cea de Comandor al Ordinului "Pentru Merit", din partea statului român.

Mai multe articole despre:
Frans Timmermans