MENIU

Dreapta franceză îşi alege candidatul la alegerile prezidenţiale din 2017. Fillon e favoritul

Francezii sunt chemați să aleagă candidatul opoziției de dreapta la alegerile prezidențiale din 2017

Francezii au fost chemați duminică la urne pentru a alege candidatul opoziției de centru dreapta la alegerile prezidențiale din 2017. Ultimele sondaje arătau că votul va fi unul extrem de strâns, iar lupta se va da între fostul președinte Nicolas Sarkozy și doi foști premieri, Francois Fillon și Alain Juppe. UPDATE: Francois Fillon a câştigat primul tur al alegerilor.

UPDATE 23.14. Nicolas Sarkozy a anunţat că va vota cu Francois Fillon în al doilea tur al alegerilor primare.

UPDATE: Francois Fillon a câştigat primul tur al alegerilor dreptei din Franţa, devenind astfel cel care are cele mai multe şanse de a fi desemnat candidatul dreptei la alegerile prezidenţiale din 2017. Fostul premier Fillon a fost urmat de Alain Juppe şi de Nicolas Sarkozy.

Din cele 11 dosare, comisia de organizare a validat doar șapte candidaturi. Iar ultimele sondaje arată că Francois Fillon ar putea să dea peste cap previziunile și să intre în luptă ca reprezentant al opoziției de dreapta. 

"Le transmit francezilor care se uită să nu le fie frică. Nu vă fie frică să pariați împotriva sondajelor și împotriva presei care a decis totul pentru voi! Nu faceți calcule! Nu alegeți un candidat pentru a-l elimina pe altul. Votați pentru convingerile voastre!", spune Fillon.

Campania electorală a opoziției de dreapta a durat trei luni, timp în care principalii favoriți au refuzat să se atace. 

"Pentru a avea succes trebuie să fim uniți, acesta a fost mesajul campaniei mele. De aceea vă cer să mergeți în număr mare la vot", a spus Alain Juppe, fost premier al Franţei. 

Fostul președinte Nicolas Sarkozy a încercat să se prezinte drept omul cel mai îndreptățit să fie reprezentantul opoziției. 

"Franța are nevoie de autoritate și cred că am autoritatea necesară. Franța are nevoie de energie și cred că am energia necesară. Franța are nevoie de experiență și cred că am experiența necesară", a declarat Sarkozy. 

Câștigătorul acestor alegeri îi va înfrunta în 2017 pe reprezentantul socialiștilor și pe candidata extremei dreapta, Marine Le Pen. 

Mai multe articole despre:
alegeri Franţa