MENIU

VIDEO Francezii au ieșit în stradă din cauza restricțiilor DURE antiCOVID-19. Guvernul vrea să prelungească măsurile până anul viitor

Proteste Franta dupa restrictiile din cauza COVID-19

Francezii protestează în stradă împotriva restricțiilor impuse de guvern în încercarea de a stăvili răspândirea epidemiei de coronavirus. Guvernul a impus noi restricții și dorește prelungirea acestora până în primăvara anului viitor. Situaţia este gravă în Franţa, după ce numărul infectărilor cu noul coronavirus a depășit un milion. A devenit a saptea țară care raportează peste un milion de cazuri, după SUA, India, Brazilia și Rusia. 

 

Premierul Jean Castex a anunțat vineri noi restricții pe fondul creşterii numărului de îmbolnăviri – 26.000 de noi cazuri în 24 de ore.

Rata incidenţei, adică numărul de cazuri confirmate la 100.000 de locuitori a crescut cu peste 40% în ultima săptămână şi s-a ajuns la 520,9 de cazuri la suta de mii de locuitori, la nivel naţional, potrivit datelor Centrului European al Bolilor.  

Franţa înregistrează peste 34.000 de decese din cauza Covid-19. Până sâmbătă , infectările au ajuns la 1.041.075 de cazuri și la 34.508 de decese.

Interdicţia de circulaţie nocturnă instituită în principalele oraşe ale Franţei a fost extinsă începând de astăzi în mare parte a teritoriului ţării, vizând circa 46 de milioane de locuitori, aproximativ două treimi din populaţie, ca măsură de combatere a celui de-al doilea val al epidemiei de COVID-19.

Adunarea Naţională a Franţei urma să se reunească astăzi si mâine, duminică, pentru a analiza proiectu lde lege pentru prelungirea stării de urgență până în aprilie anul viitor. 

Premierul Jean Castex a anunțat vineri restricționarea circulației pe timp de noapte în 54 de departamente şi pentru Polinezia franceză. Măsura a intrat în vigoare de vineri noapte și se va aplica pentru următoarele şase săptămâni, explica premierul, cu începere din noaptea de vineri spre sâmbătă. 

Până acum se aflau în carantină pe durata serii, între orele 21 şi 6, Parisul, regiunea pariziană şi alte 8 metropole, relatează RFI. 

În plus, Guvernul francez a pregătit un proiect de lege pentru a impune prelungirea starii de urgență până anul viitor, potrivit unui proiect de lege prezentat miercuri la Consiliul de Miniştri al Franţei. Guvernul urmărește să impună restricţii de circulaţie, de adunări şi privind deschiderea de localuri până cel puţin pe 1 aprilie 2021, pentru a opri răspândirea noului tip de coronavirus. Proiectul va fi supus votului din Senat dupa ce e analizzat de guvern.

Franţa se află în stare de urgenţă până pe 16 noiembrie. Starea de urgenţă sanitară, impusă în contextul crizei COVID-19, a fost deja decretată pe 23 martie şi pe 10 iulie 2020.