MENIU

Fotoreporterul lovit de jandarm în Piața Universității: ”Am fost amețit minute bune”

Un fotoreporter care își făcea meseria, lovit de jandarm în Piața Universității

Fotoreporterul George Călin, de la Inquam Photos, a fost unul dintre cei loviți de un jandarm în Piața Universității. El se afla acolo pentru a-și face meseria.

George Călin a descris într-un interviu publicat pe blogul striblea.ro momentele tensionate din Piața Universității.

”Lumea împingea din spate, iar jandarmii tot ridicau și coborau gardul. La rândul lor au împins sănătos în sens invers. Oamenii erau agitați aici și îndemnau să se meargă pe bulevard. Vociferau și strigau înspre jandarmi cu o oarecare agresivitate.

Episodul ăsta de du-te-vino s-a repetat de vreo trei ori. După al treilea moment m-am trezit cu lovitura. Inițial am crezut c-am primit o lovitură cu podul palmei. Eram plin de adrenalină, nu am resimțit puternic, dar ochelarii mi s-au strâmbat pe față și am fost amețit minute bune”, a povestit George Călin.

”Nu am realizat exact ce s-a întâmplat decât când am văzut imaginile de pe privesc.eu. Atunci am văzut că am fost lovit de un jandarm. Noroc c-am avut pe cap două căciuli și o glugă. Poate asta a atenuat lovitura.”, a mai spus fotoreporterul.

Jandarmeria Capitalei a anunțat că imaginile apărute în spaţiul public de la protestele de sâmbătă seara fac obiectul unei verificări interne, menţionând că jandarmul care apare lovind mai multe persoane a fost identificat.

"Imaginile apărute în spaţiul public, care prezintă acţiunea individuală a unui jandarm aflat în dispozitivul de ordine publică, fac obiectul unei verificări interne. Se va analiza punctual acel moment, dar şi întregul ansamblu de decizii şi contextul operativ premergător acestuia, astfel încât să avem o imagine corectă asupra acestui comportament şi nu doar una fragmentară. La acest moment, cunoaştem identitatea jandarmului din dispozitiv şi în urma derulării acestei proceduri de verificare vom stabili exact ce anume a condus la o astfel de atitudine", se arată într-un comunicat.

Jandarmeria Capitalei informează că dispozitivele de ordine publică au mecanisme de autoreglare în timpul desfăşurării misiunii.

"Există situaţii în care jandarmii din prima linie, aflaţi de multe ore în dispozitiv, în picioare, în condiţii meteorologice deosebite, pot fi supuşi unei presiuni extrem de mari, presiune ce poate genera şi astfel de comportamente. Responsabilitatea acestei acţiuni punctuale a unui jandarm va fi stabilită de verificările interne. Explicaţiile însă sunt necesare pentru a înţelege întregul context şi a nu judeca distorsionat o misiune de ordine publică care, în ansamblu s-a desfăşurat în condiţii de normalitate, fără a exista incidente majore, persoane rănite sau distrugeri ale bunurilor publice", precizează Jandarmeria Capitalei.