MENIU

FOTO + VIDEO | Proteste masive în Armenia. Oamenii cer demisia premierului

Proteste masive în Armenia / Foto: Profi Media

Sunt proteste masive în Armenia. Oamenii cer demisia premierului pe care îl acuză că vrea să cedeze întreaga regiune către Azerbaidjan. Totul a început după ce premierul armean a declarat că este nevoie de un tratat de pace cu țara respectivă. Armenia și Azerbaidjan sunt în conflict de câteva decenii. 

Protestele au început încă de săptămâna trecută în capitala Erevan. De atunci, oamenii au ieșit în fiecare zi pe străzile orașului.

Protestatarii cer demnisia lui Nikol Pashinyan, premierul armean pe care îl acuză de complot, și de faptul că vrea să cedeze Azerbaidjanului toată regiunea Nagorno-Karabah.

Forțele de ordine au intervenit după ce mai mulți prostestatari agresivi au încercat să rupă cordoanele polițiștilor. Oamenii legii au reținut peste două sute de persoane care au blocat mai multe drumuri importante și au instigat mai mulți oameni să recurgă la acte violente.

Nagorno-Karabah este disputată de trei decenii de Armenia şi Azerbaidjan și a făcut în 2020 obiectul unui război de şase săptămâni între cele două ţări, soldat cu peste 6.500 de morţi, înaintea unui armistiţiu negociat de Rusia.



În cadrul acestui acord, Armenia a cedat întregi părţi de teritoriu pe care la controla de la un prim război victorios la începutul anilor 1990, iar în Nagorno-Karabah a fost desfăşurată o forţă de pace rusă.

Armistiţiul, considerat în Armenia o umilire naţională, a declanşat săptămâni de proteste antiguvernamentale și l-a determinat pe prim-ministrul armean să convoace alegeri legislative anticipate care au fost câştigate în septembrie 2021 de partidul său. 

Mai multe articole despre:
proteste armenia demisie Nikol Pashinyan