MENIU

Fostul șef al Serviciului de spionaj britanic MI6 rupe tăcerea: ”Un singur lucru poate opri amenințarea lui Putin din Ucraina”

Richard Dearlove / Profimedia

Deși agresiunea dispusă de președintele Vladimir Putin în Ucraina durează de aproape 15 luni, deznodământul acestuia nu se întrezărește la orizont. Sunt voci care vin chiar din cercurile apropiate ale liderului rus și care spun că se tem că războiul s-ar putea eterniza. Fostul șef al serviciului de spionaj britanic MI6, Sir Richard Dearlove, susține însă că amenințarea lui Putin ar putea fi oprită doar de o revoluție.

Discutând despre războiul din Ucraina, Sir Richard a spus: „Brutalitatea absolută a regimului lui Putin mă conduce la concluzia că ADN-ul politic al Rusiei este atât de corupt încât doar o altă schimbare revoluționară ar putea să-l reechilibreze”, potrivit publicației Daily Mail, citată Ziare.com.

Sir Richard a spus la conferința națională a conservatorilor de la Westminster: „Nu mi-a trecut niciodată prin minte că nu sunt de partea îngerilor”.

El a spus: „Privindu-ne în urmă, eram încrezători în sine, fără nicio urmă de mulțumire. Am luat de bună diferența morală fundamentală dintre valorile pe care le-am susținut și natura totalitară a Rusiei sovietice și a Chinei maoiste.

Comparând experiența sa cu lumea modernă, el a spus: „Mi se pare că de atunci ne-am pierdut drumul. Fără amenințarea esențială la adresa modului nostru de viață, care a fost o caracteristică constantă a Războiului Rece, ne-am pierdut coeziunea și motivația, și mai ales încrederea în sine”.

„Părerile minorităților amplificate de rețelele sociale li s-a permis un spațiu politic și social disproporționat, astfel încât dezbaterea politică și socială principală a fost serios distorsionată de mișcările marginale”.

Discutând despre „măsurile active” - eforturile de dezinformare și subversiune asociate de obicei cu națiunile comuniste - Sir Richard a avertizat: „Măsurile active funcționează cel mai bine într-un mediu social și politic fertil, în care naivitatea față de intențiile ruse și chineze este răspândită, unde îndoielile cu privire la propriul nostru sistem de valori și fundamentele sale au o putere irațională.

Sunt îngrijorat când văd ca membri eminenți ai propriei noastre elite fac munca inamicilor noștri de seamă pentru ei.

„Fie că pledează pentru Huawei, refuză să publice orice studiu științific serios care pune la îndoială narațiunea chineză despre originile virusului Sars-Cov 2 sau promovează o reglementare în războiul dintre Rusia și Ucraina, care ignoră condițiile de pace stabilite de președintele Zelenski”.