MENIU

Fostul preşedinte brazilian Lula da Silva s-a predat poliţiei. Ciocniri violente

Fostul preşedinte brazilian Luiz Inacio Lula da Silva se va preda poliţiei

Fostul preşedinte brazilian Luiz Inacio Lula da Silva - care are de ispăşit o pedeapsă de 12 ani şi o lună de închisoare pentru corupţie - s-a predat în cel din urmă Poliţiei.

Lula a fost dus de poliţie în oraşul sudic Curitiba, unde a fost judecat şi condamnat la sfârşitul anului trecut, iar de acolo el a fost transferat la sediul Poliţiei federale pentru a-şi executa sentinţa.

În faţa clădirii Poliţiei au avut loc ciocniri între mulţimea venită să îl susţină pe fostul preşedinte brazilian şi forţele de ordine, care au folosit gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc pentru a-i dispersa pe oameni.

În primul său discurs după pronunţarea sentinţei, Lula a susţinut că este nevinovat şi că este vizat de către anumite persoane care vor să-l împiedice să candideze la alegerile prezidenţiale din luna octombrie.

"Mă voi supune deciziei luate", a spus Lula în faţa unei mulţimi de susţinători care s-au adunat într-o suburbie a clasei muncitoare din Sao Paulo pentru a-i cere fostului şef de stat să nu se predea autorităţilor.

Luiz Inacio Lula da Silva (72 de ani) a fost găsit vinovat de luare de mită. El a cerut să rămână în libertate pe durata judecării recursului, însă judecătorii Curţii Supreme i-au respins cererea.

Potrivit instanţei, Lula a primit mită 3,7 milioane de reali brazilieni (1,2 milioane de euro) din partea firmei de construcţii OAS SA. Suma reprezintă echivalentul modernizării unui apartament al preşedintelui situat pe o plajă, în schimbul acordării unor contracte avantajoase cu grupul Petroleo Brasileiro.

Fostul preşedinte brazilian se confruntă cu alte patru procese de corupţie. Sentinţa de joi marchează o cădere şocantă pentru Lula da Silva, primul preşedinte al Braziliei provenit din clasa muncitoare care a încheiat mandatul cu o popularitate de 83%. Lula a fost preşedinte între 2003 şi 2011.