MENIU

Foştii miniştri de justiţie ai României critică războiul preşedinte - premier

Scandalul dintre premier şi preşedinte referitor la numirea Noricăi Nicolai în funcţia de ministru al Justiţiei afectează imaginea şi credibilitatea României pe plan internaţional. O spun foştii miniştri ai Justiţiei de la Bucureşti, dar şi oficiali europeni.

"Senzaţia din afară este că aceste priorităţi, când este vorba de lupta politică internă, trec pe planul doi şi că este mai important fie să ne promovăm un ministru care de fapt să fie un produs politic al unui partid aflat temporar la guvernare, fie să blocăm această numire ", a spus Cristian Diaconescu, fost ministru al Justiţiei.

"Deja au fost semnale din partea UE şi ele sunt foarte clare: din aceste semnale rezultă că UE ar dori la MJ o personalitate independentă, în orice caz o persoană care să nu îşi transforme partizanatul politic în principiu de conducere a ministerului. Iată de ce, din această perspectivă, semnalele din partea UE legitimează gestul lui Traian Băsescu de a cere o altă nominalizare pentru acest post", a declarat Valeriu Stoica, fost ministru al Justiţiei.

"Uniunea Europeană ne percepe ca fiind în căutarea unui ministru bun. Cum altfel să ne vadă? Sigur, politicienii o să mintă şi o să zică că e o catastrofă. Nu e!", este de părere Monica Macovei, fost ministru al Justiţiei

"Multe lucruri trebuie făcute în privinţa procurorilor, a personalului din jurul lor, în ceea ce priveşte suportul tehnic pentru aceşti oameni. Toate aceste lucruri trebuie organizate, trebuie susţinute politic, de aceea aveţi nevoie de un ministru de Justiţie capabil să ofere acest sprijin pentru ca lucrurile despre care vorbeam să fie realizate", a spus Markus Ferber, Euro-deputat PPE.

"În general, imaginea României se deteriorează din cauza acestor certuri. Noi nu putem spune dacă Norica Nicolai ar putea fi un ministru bun sau nu. Să se găsească un nume care să fie acceptat şi nu respins din nou, pentru a nu lăsa impresia în rândul comunităţii internaţionale că aceste chestiuni nu sunt tratate cu grija corespunzătoare. Noi avem un limbaj când mergem la Bruxelles, arătând cât suntem de conştienţi de deficienţe, de probleme, de vulnerabilităţile pe care le are sistemul judiciar, iar acasă nu revenim cu aceeaşi retorică, acasă prioritară devină lupta politică, iar acest limbaj dublu se percepe la justa lui valoare, din păcate şi în afara ţării ", a declarat Hannes Swoboda, Vice-preşedintele grupului PES din PE.