MENIU

Fost ministru al Apărării, inculpat într-un dosar de SPIONAJ. Scandalul care zguduie Spania

Acuzații grave la adresa fostului guvern spaniol

Maria Dolores Cospedal, fost ministru spaniol al Apărării în guvernul de dreapta condus de Mariano Rajoy (2011-2018), a fost inculpată miercuri pentru corupţie, deturnare de bani şi trafic de influenţă în dosarul ”Kitchen”. Operațiunile din acest caz, care a vizat un fost membru al conducerii Partidului Popular, aveau ca scop recuperarea unor documente compromiţătoare pentru formațiunea politică.

Maria Dolores Cospedal a condus Ministerul Apărării în perioada 2016-2018. 
În același dosar a fost inculpat și soțul acesteia, Ignacio Lopez del Hierro, a anunţat înaltul tribunal Audienţa naţională. 
Audierea celor doi va avea loc pe 29 și 30 iunie. 

Potrivit instanței, fosta membră a guvernului a vrut să obţină ”informaţii şi documente de la Luis Barcenas”, fostul trezorier al PP care ar fi fost spionat ”în acelaşi moment în care poliţia îl ancheta” în cadrul unei tentaculare afaceri de corupţie.

Cospedal nu este singurul ministru din guvernul Rajoy inculpat în dosar. În octombrie a fost audiat și Jorge Fernandez Diaz, care a condus Ministerul de Interne între anii 2011 şi 2016. Acesta a negat că a avut cunoştinţă despre operaţiunea respectivă.  

Potrivit acuzării, în urma operaţiunii ilegale a poliţiei, care a avut loc în 2013, şoferul lui Luis Barcenas urma să intre în posesia unor documente compromiţătoare pentru liderii din conducerea PP, deţinute de Barcenas şi de soţia lui.

Atunci, Luis Barcenas se afla în centrul dosarului ”Gurtel”, un scandal de finanţare ilegală prin manipularea contractelor publice în care PP a fost condamnat în mai 2018. La doar câteva zile, premierul Mariano Rajoy a fost demis în urma unei moţiuni de cenzură depuse în Parlament de actualul premier socialist, Pedro Sanchez.

Potrivit judecătorului, numele fostului ministru al Apărării şi al soţului său au fost implicate în afacere de agendele fostului comisar José Manuel Villarejo, cunoscut pentru că a înregistrat fără ştiinţa lor numeroase personalităţi şi care s-a aflat în centrul acestei operaţiuni.

”Agendele lui Villarejo permit să plasăm în timp naşterea operaţiunii numite Kitchen şi mai multe adnotări permit să deducem participarea dnei Cospedal şi a dlui Lopez Hierro la recrutarea şoferului însărcinat să-l spioneze pe Barcenas”, se arată în comunicatul tribunalului.

La audierile de săptămâna trecută organizate de o comisie parlamentară, fostul comisar Villarejo a susținut că Mariano Rajoy că a fost la curent cu această operațiune.

Într-un alt dosar, fostul premier a fost acuzat de Luis Barcenas că a primit fonduri de provenienţă ilegală înainte de a prelua şefia guvernului. Audiat de justiţie în luna martie, acesta a negat acuzațiile, amintește Agerpres.