MENIU

Fost șef al Fiscului: După DNA și ÎCCJ, asistăm la destructurarea ANAF

<p>Gelu Diaconu</p>

Gelu Diaconu, fost președinte al ANAF, a comentat în direct la Realitatea TV efectele noului acord încheiat între ANAF și Comisia de Prognoză aflată în subordinea lui Darius Vâlcov, mâna dreaptă a liderului PSD Liviu Dragnea.

Mișcare surpriză din partea lui Darius Vâlcov. Consilierul Vioricăi Dăncilă își subordonează informal Fiscul prin intermediul Comisiei Naționale de Prognoză care va decide țintele pentru controalele ANAF.

Fostul șef al Fiscului, Gelu Diaconu, spune că se încalcă flagrant secretul fiscal prin recentul acord.

"Domnul Vâlcov nu are nevoie să își subordoneze formal sau informal ANAF pentru că el își exercită puterea nemijlocită prin actuala conducere, o unealtă la dispoziția domniei sale.

Dacă analizați cu atenție prevederile acestui acord (văd că vremea protocoalelor a trecut), vom vedea că se încalcă în mod flagrant legea secretului fiscal.

E de discutat dacă Comisia de prognoză poate avea abilitatea legală de a selecta contribuabilii pentru control. E un lucru extrem de grav, luându-i ANAF atributul selecției, practic asistam la o destructurare a activității acesteia.

ANAF are o structură dedicată care nu face altceva decât să gestioneze procedura analizei de risc, schimbul de informații cu toate autoritățile sau cu alte instituții internaționale.

Comisia de prognoză nu poate selecta contribuabili pentru control și niciodată ANAF nu ar putea să își justifice includerea sau neincluderea în control a unui contribuabil față de Comisia de prognoză, care a ajuns un fel de comisie de planificare de pe vremea lui Ceaușescu", a declarat Gelu Diaconu la Realitatea TV.

Fostul șef al ANAF are informații din interiorul instituției potrivit cărora este o "babilonie de nedescris" în Fisc, iar această preluare de competență de la ANAF nu are niciun alt scop decât destructurarea activității ANAF:

"În fapt, presiunea pe conformare voluntară este transferată în mâinile acestei comisii care poate selecta pentru control contribuabilii. Ar trebui să obsevăm ce se întâmplă într-un context mai larg, vedeți situația de la DNA, ICCJ, acum a venit rândul ANAF-ul. Această preluare de competență de la ANAF de o altă entitate nu are niciun alt scop decât destructurarea activității ANAF. În interiorul instituției e o babilonie de nedescris în prezent", a mai spus Gelu Diaconu.

Comisia de Prognoză, aflată în subordinea Secretariatului General al Guvernului va trimite liste cu firme și domenii cu risc fiscal pe care ANAF-ul va trebui să le controleze.

Mai multe articole despre:
gelu diaconu