MENIU

Fost agent Penitenciar Poarta Albă, despre ofiţerii Mate şi Bănuţă: Vor să conducă nederanjaţi

Sesizările curg lanţ împotriva gardienilor Mihai Mate şi Petrică Bănuţă. Cei doi angajați ai Penitenciarului Poarta Albă sunt deja vizaţi în două dosare penale după ce mai mulţi colegi și deţinuţi le-au semnalat abuzurile. Aceștia susţin că Mate şi Bănuţă au ajuns să se folosească de deţinuţi pentru a le face dosare penale ofiţerilor şi subofiţerilor din cadrul instituţiei, dar şi altor condamnaţi.

Cristian Pată-Albă, fost agent-şef Poarta Albă, a intrat în direct, prin telefon, la emisiunea Ediţie Specială, unde a vorbit despre ororile care se întâmplă la Penitenciarul Poarta Albă, sub conducerea ofiţerilor Mihai MATE şi Petrică BĂNUŢĂ.

"Am fost supus unor presiuni de către domnul comisar-şef Mate Mihai, care de fiecare dată când mă vedea, îmi aduce jigniri. Am demisionat din cauza lui Mate Mihai, care imi aducea jigniri de fiecare data cand ma vedea. Mate şi Bănuţă îşi urmăresc interesele lor, de a conduce fără a fi deranjaţi de nimeni. În decembrie 2015 a început toată povestea. M-am plâns conducerii, a fost o perioadă de relax, dar de la 1 ianuarie au început reproşurile la adresa mea. Îmi spuneau că sunt combinator, că nu-mi fac treaba, că eu sunt cu hoţii. Scopul era să mă dea pe mine afară. Tot timpul am avut schimb dur de replici cu dumnealui de faţă cu majoritatea colegilor mei. Nu eram de acord cu comportamentul lui Mate. M-a pus să fac un raport despre un şef de tură care era sau nu era în post control. Nu era treaba mea să fac asta. A avut o atitudine vulgară faţa de persoana mea.

A ajuns să se folosească de deţinuţi pentru a face dosare penale subofiţerilor sau ofiţerilor de la Poarta Albă. În ianuarie am fost şi eu vizat de un astfel de dosar. Se foloseau înscenări", a spus interlocutorul lui Octavian Hoandră.

Cristian Pată-Albă, fost agent-şef Poarta Albă, a dezvăluit că a încercat să apeleze inclusiv la superiorii lui:

"M-am adresat Ministrului Justiţiei, cu 3 petiţii, am fost audiat în data de 17 iunie de şeful Direcţiei Penitenciare, de domnul Valentin... nu-mai-ştiu-cum. Dumnealui, oricum, a ieşit la pensie. A spus că ştie de cele relatate de mine, dar că se pregăteşte de pensie şi asta e..."

Soţia unui deţinut din Penitenciarul Poarta Albă susţine că reprezentanţii instituţiei au făcut presiuni asupra condamnaţilor pentru a face declaraţii false contra altor deţinuţi. Mai mult, Comisia de Disciplină ar fi direct influenţată de Mihai Mate şi Petrică Bănuţă, a mai adăugat femeia.

"M-am dus în audienţă la domnul Bănuţă. Atât l-am rugat: cercetarea să se facă corect. I-am spus ceea ce afirma domnul Corbeanu. Dânsul mi-a spus că eu nu pot să demonstrez niciodată că ei primesc bani. Şi tot dădea din umeri ca şi cum "ce o să-mi facă mie, cine vine?!".

Nu există comisie de disciplină în care să nu apară domnul Bănuţă, domnul Mate. Soţul meu este într-un dosar cu domnul Bănuţă, un dosar de abuz. Şeful comisiei a fostul domnul Bănuţă", a spus femeia, care a dorit să-şi păstreze anonimatul.

Orice funcţionar al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor este direct supus legii, este de părere avocatul Ioan Georgescu, în legătură cu dosarele în care sunt menţionaţi cei doi gardieni.

Avocatul Ioan Georgescu, invitat în emisiunea lui Octavian Hoandră, a adăugat: "Ideea e că nu vrea nimeni să facă nimic legat de aceştia doi. Este clar. Ei pot fi sancţionaţi disciplinar. Dacă dumneavoastră spuneţi că au dosare penale pe rol, dacă a început urmărirea penală împotriva lor, sunt puşi la dispoziţie obligatoriu.

Asta spune legea. Articolul 58 de lege spune că urmărirea penală începută împotriva unui funcţionar al ANP atrage în consecinţă punerea lui la dispoziţie".

 
Mai multe articole despre:
mate banuta penitenciar poarta alba