MENIU

Forțele rusești susțin că au dejucat mai multe atentate împotriva oficialilor Moscovei din teritoriile ocupate Herson și Zaporojie

Herson / Foto: Profi Media

Ocupanții ruși din regiunea ucraineană Herson, cucerită de Moscova, susțin că au dejucat o tentativă de atentat asupra liderului lor din teritoriul pe care Kievul încearcă să îl recucerească.

Luni, administrația de ocupație din Herson a declarat că șeful său, Vladimir Saldo, a ar fi fost ținta unui atac ucrainean. Se pare, astfel, că locuitorii au raportat un dispozitiv exploziv improvizat amplasat pe un drum pe care urma să circule vehiculul cu care urma să se deplaseze oficialul, relatează G4Media.ro.

„Teroriștii ucraineni încearcă să împiedice revenirea păcii în regiunea Herson”, a declarat, pe Telegram, Vladimir Rogov, un reprezentant al ocupației rusești, postând o fotografie care pretinde că arată dispozitivul exploziv în cauză.

Tot în cursul zilei de luni, autoritățile de ocupație din regiunea Zaporojie au afirmat că au împușcat mortal un „sabotor” ucrainean care a mitraliat locuința unui oficial din districtul Melitopol, fără a-l răni pe acesta.

„În timpul nopții, sabotorul a tras asupra casei oficialului, apoi a încercat să se ascundă într-o zonă împădurită de la periferia orașului Melitopol (…) Când a fost arestat, a opus rezistență deschizând focul. Apoi a fost rănit mortal în schimbul de focuri”, a mai spus reprezentantul forțelor de ocupație rusești.

Reamintim că, de la cucerirea unei mari părți din regiunile Herson și a unei părți din Zaporojie, Kremlinul a urmărit o politică de rusificare în vederea unei posibile anexări.

Pintre măsurile luate, despre care presa ucraineană, dar și cea internațională au scris în mod repetat, se numără și faptul că Moscova a introdus rubla și îi încurajează pe locuitori să primească pașapoarte rusești.

În același timp, armata ucraineană desfășoară de câteva săptămâni o contraofensivă pe frontul din Herson, în timp ce grosul trupelor rusești este desfășurat în Donbas, în estul Ucrainei. Kievul a reușit să recupereze teren și să se apropie de Herson, un oraș mare de 290.000 de locuitori, dar nu a reușit încă să pătrundă adânc în apărarea rusă, mai arată sursa citată.