MENIU

Fondurile private de pensii, deranjate de declaraţiile lui Vâlcov

Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România își exprimă „îngrijorarea în legătură cu afirmațiile recente ale consilierului de stat Darius Vâlcov, care „pot pune într-o lumină negativă, în mod nemeritat, performanțele Pilonului II de pensii”.

Una dintre criticile administratorilor de fonduri de pensii private la adresa lui Vâlcov este legată de valoarea comisionelor de administrare. Acestea „sunt semnificativ mai mici (cu circa 25%) decât cele percepute de sistemele similare din alte state, precum și de alte sisteme de economisire” se spune în comunicatul APAPR).

„Valoarea comisioanelor percepute (1,5 miliarde de lei, nu euro - aşa cum a declarat Darius Vâlcov N.R.) reprezintă totalul încasat de cei 7 administratori de la începutul sistemul și până în prezent. Acestea sunt venituri, nu profituri. Mai mult, administratorii Pilonului II au realizat investiții semnificative în 2006-2008 pentru setarea sistemului, care ajung la 500 de milioane de euro și care nu au fost niciodată recuperate din business-ul de administrare. Acționarii administratorilor înregistrează și astăzi pierderi totale pe ultimii 10 ani, care ajung la aproape 150 de milioane de euro nerecuperate - sume nominale, neactualizate cu inflația sau alte prime de risc”, precizează APAPR.

Darius Vâlcov a sugerat că scandalul din jurul Pilonului II de pensii ar fi fost provocat, de fapt, de firmele care administrează în jur de 10 miliarde de euro şi care ar jongla, discreţional, cu sume uriaşe acordate drept comisioane. 

De asemenea, Asociația îşi exprimă "îngrijorarea în legătură cu afirmațiile negative făcute de Darius Vâlcov) referitoare la performanța viitoare a unei companii listate, fapt ce poate influența în mod nemeritat evoluția acesteia doar prin emoția creată în spațiul public. O astfel de abordare nu contribuie la un dialog profesionist despre piața de capital sau despre rezultatele sistemului de pensii private din România”, se mai arată în comunicatul citat.

Darius Vâlcov a declarat, într-o emisiune TV, că șase din șapte fonduri de pensii private au cumpărat acțiuni la RCS-RDS, în condițiile în care compania a înregistrat, într-un an scăderi pe bursă de 25%, iar trendul se menține și în anul următor.

Mai multe articole despre:
Darius Vâlcov