MENIU

FMI: tratamentul ȘOC pentru Europa se simte deja. Care sunt efectele asupra României

<p>Christine Lagarde, directorul FMI</p>

Programul de relaxare monetară cantitativă pe care BCE l-ar putea prezenta joi a început să dea roade chiar înainte să fie anunţat oficial, pieţele anticipând un plan de anvergură pentru stimularea economiei din zona euro şi evitarea deflaţiei, a declarat directorul general al FMI, Christine Lagarde.

"Dacă privim la fluctuaţiile de pe pieţele monetare şi la nivelul actual al euro, nu putem nega existenţa unor aşteptări privind lansarea programului de relaxare cantitativă, că va fi anunţat joi şi că va fi substanţial", a declarat Lagarde la forumul de la Davos, citată de Mediafax.

Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE) se întruneşte joi într-o şedinţă de politică monetară, la finele căreia instituţia ar putea anunţa noi măsuri pentru suplimentarea lichidităţilor în zona euro, în valoare de până la 1.100 miliarde de euro, potrivit Bloomberg, care citează surse apropiate situaţiei.

În situaţia în care noile măsuri vor duce la "ancorarea din nou" a inflaţiei din zona euro, economiile emergente din Europa vor avea şi ele de câştigat, a spus Lagarde.

"Pieţele emergente din Europa vor beneficia de pe urma unei creşteri economice mai mari în zona euro, precum şi de existenţa mai multor locuri de muncă, deoarece jumătate din schimburile comerciale ale acestor state se realizează cu economiile din zona euro", potrivit oficialului FMI.

Prezent la forum, fostul secretar american al Trezoreriei Larry Summers a declarat că este în favoarea relaxării cantitative în Europa.

În ceea ce priveşte o eventuală decizie a Rezervei Federale (Fed) de majora dobânda de politică monetară, Lagarde a estimat că operaţiunea va avea loc spre jumătatea anului, relatează Bloomberg.

Potrivit directorului Trezoreriei din Ministerul Finanţelor, Ştefan Nanu, noile măsuri de relaxare monetară cantitativă din partea BCE vor avea un efect pozitiv pentru programul de împrumut al României pe pieţele internaţionale, în timp ce eventuala majorare a dobânzii din partea Fed nu va afecta randamentele pe termen lung.

Şeful Trezoreriei crede că atât o nouă relaxare monetară cantitativă din partea BCE, cât şi o majorare a dobânzii de politică monetară în SUA, au fost deja incluse în preţurile cotate de investitori, inclusiv pentru eurobondurile rormâneşti.

Mai multe articole despre:
FMI BCE Christine Lagarde şefa FMI