MENIU

FMI ne pune un diagnostic CRUNT: România seamănă cu Portugalia din 1985

Guillermo Tolosa

Creşterea economică a României şi recuperarea decalajelor faţă de ţările din Europa de Vest depind de investiţiile în producţie şi de relocarea forţei de muncă dinspre agricultură spre industrie şi alte sectoare active din economie, spune reprezentantul FMI pentru România şi Bulgaria, Guillermo Tolosa. Cu o pondere extrem de mare a oamenilor implicaţi în agricultura de subzistenţă, România seamănă cu Portugalia anului 1985.

"În România, lucrătorii din agricultură reprezintă 30% din total. Este o situaţie similară cu cea din Portugalia, din 1985, când această ţară a devenit membră a Uniunii. Procesul de creştere economică determină şi relocarea forţei de muncă spre industrie şi în sectoarele economice active. Dacă politicile pe care le discutăm aici vor fi aplicate, atunci forţa de muncă în sectoarele dinamice va creşte într-un timp scurt şi implicit, România va avea perspective de creştere şi mai bune", a declarat Guillermo Tolosa în cadrul unei conferinţe pe tema politicilor industriale.

România îşi poate mări ritmul de creştere economică cu ajutorul investiţiilor străine, care au scăzut în ultima perioadă, dar şi cu un sprijin mai mare din partea sectorului financiar, mai recomandă reprezentantul FMI pentru România şi Bulgaria, potrivit Romania-Actualitati.ro.

România are mult de recuperat în acest sens, spune expertul Fondului Monetar Internaţional. El a susţinut nevoia unor măsuri care să stimuleze investiţiile şi sursele de finanţare, cu impact rapid în structura ocupării forţei de muncă. Mai multe...