MENIU

Florin Cîțu: ”În sectorul public, sporurile se dau doar pentru că apari la muncă”

Florin Cîțu. Foto: Inquam

Florin Cîțu a declarat, miercuri seară, că în ultimii patru ani cheltuielile cu personalul bugetar s-au dublat și că, din totalul sumei alocate, aproximativ 25% reprezintă sporuri. Premierul a reiterat necesitatea analizării acestora, în contexul în care au ajuns să se dea nu pentru performanță, ci ”doar pentru că apari la locul de muncă.”

”Am spus că în aceşti patru ani de zile veniturile în sectorul public s-au dublat, cifrele sunt reale (...) Gândiţi-vă că, în 2016, se cheltuiau 53 de miliarde de lei cu personalul bugetar, astăzi se cheltuiesc 110 miliarde de lei. Dintre aceste 110 miliarde de lei, 27 aproape sunt sporuri. Nu ar fi o problemă dacă aceste sporuri ar merge la oameni care şi-au făcut treaba şi peste, (...) din păcate, aceste sporuri sunt date doar pentru că tu apari la locul de muncă, 99%”, a declarat Cîțu, la un post TV.

În acest context, Șeful guvernului a susținut că în sectorul public nu mai există salariu minim.
”În sectorul public nu cred că mai există un salariu minim. Nu cred că mai găseşti salariu minim în sectorul public. De aici ar trebui să începem”, a adăugat Premierul. 

Scopul legii salarizării este tocmai acela de a stabili indici de performanţă pentru respectivele sporuri.
”Venim cu o lege a salarizării nouă. Acolo se va lucra la modul în care vor fi distribuiţi aceşti bani. Aceşti 110 miliarde de lei vor fi distribuiţi pe criterii de performanţă. Oamenii vor avea indicatori de performanţă pe care îi vom face împreună cu companii, de multe ori va trebui să luăm companii din sectorul privat care să ne ajute să definim aceşti indicatori şi oamenii vor fi remuneraţi în funcţie de performanţe. Cred că în sectorul bugetar sunt oameni buni care (...) trebuie premiaţi”, a adăugat Cîțu. 

Întrebat dacă este în război cu sindicatele, premierul a răspuns: ”Sindicatele sunt în război cu mine. Nu, eu vreau doar transparenţă.”