MENIU

Florin Cîțu, entuziasmat de situația economică: ”Am reușit imposibilul!”

Florin Cîțu. Foto: Inquam / Octav Ganea

Florin Cîțu a transmis că investițiile, care stau la baza economiei liberale, au crescut anul trecut în ciuda crizei prin care am trecut. ”România, în sfârșit, merge în direcția bună pentru toți românii”, scrie Premierul într-o postare pe Facebook. 

Cîțu subliniază că investițiile au fost cele care au permis plata salariilor și a pensiilor crescute, a șomajului tehnic și menținerea locurilor de muncă. Premierul amintește și că țara noastră a avut, în ultimul trimestru din 2020, cea mai mare creștere economică din UE.

”Anul trecut am arătat că e posibil să crești investițiile chiar dacă economia trece prin cea mai mare criză economică din ultima sută de ani. 
Investițiile au fost cele care au permis plata salariilor crescute din sectorul bugetar la timp, plata pensiilor crescute la timp, plata șomajului tehnic pentru 1.4 milioane de români. Dar mai ales investițiile au fost cele care au menținut locurile de muncă și, astfel, România a avut cea mai mare creștere economică din UE”, a scris șeful Guvernului. 

Cîțu amintește că, în acest an, investițiile vor atinge un nivel record, de 62 de miliarde de lei

”O economie liberală încurajează și susține investițiile. În 2021 accelerăm lucrurile, iar investițiile susținute de buget cresc cu peste 8 miliarde lei, la un nivel record din ultimii 30 de ani, de 62 miliarde lei.
România, în sfârșit, merge în direcția bună pentru toți românii”, mai scrie șeful Guvernului.

Mesajul a fost postat după ce Institutul Național de Statistică a anunțat că investițiile nete realizate în economia naţională au însumat 106,195 miliarde de lei în 2020, în creştere cu 0,1% față de anul precedent. 
Potrivit datelor provizorii ale INS, cea mai mare creștere, de 9,3%, s-a înregistrat la lucrările de construcţii noi. La polul opus, scăderi semnificative au fost raportate la alte cheltuieli - 10,5% şi la utilaje (inclusiv mijloace de transport) - 8,8%.
În ultimul trimestru din 2020, investiţiile nete realizate în economia naţională au scăzut cu 0,6% față de precedentele trei luni, la 37,535 miliarde de lei. Scăderi semnificative s-au înregistrat la utilaje (inclusiv mijloace de transport) - 14,5% şi la alte cheltuieli - 8,8%. Lucrările de construcții noi au raportat cel mai mare avans, de 15,2%.