MENIU

Florin Cîțu: Deficitul bugetar crește cu 5 miliarde de lei - 9,1% din PIB. Scăderea economică - 4,2%. Ministerele care primesc bani la rectificare

Florin Cițu, anunț despre deficitul bugetar și ultima rectificare bugetară

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a anunţat miercuri, într-o conferinţă de presă, că deficitul bugetar va urca la 9,1% din Produsul Intern Brut la rectificarea bugetară care va fi adoptată în perioada următoare. Care sunt ministerele care vor primi bani la următoarea rectificare bugetară

 

Ministrul de Finanţe, Florin Cîţu, a spus miercuri în cadrul unei conferinţe de presă că Finanţele vin cu a treia propunere de rectificare bugetară. Astfel, pe baza execuţiei bugetare, deficitul bugetar estimat pentru anul 2020 se va majora la 9,1% din PIB, după ce estimările din luna august prevedeau un deficit de 8,6% din PIB. 

Florin Cîțu a mai precizat că veniturile statului vor fi mai mari la finalul anului 2020 decât au fost în 2019, însă majorarea cheltuielilor va adânci deficitul fiscal. Veniturile statului vor depăşi 330 mld. lei, potrivit estimărilor guvernului.

„România va înregistra o scădere economică anul acesta de 4,2%, iar la ultima rectificare bugetară din an, care va fi publicată în cursul zilei, deficitul bugetar va fi majorat la 9,1% din PIB”, a declarat miercuri Florin Cîţu, într-o conferinţă de presă, la Ministerul FInanțelor.

Acesta a trecut în revistă rectificările bugetare anterioare și revizuirea deficitului din ultimele nouă luni. Anul 2020 a început cu un deficit de 3,6% din PIB şi cu o creştere economică de 4,2% din PIB. În martie, la prima rectificare bugetară, generată de pandemie, a fost aprobată o rectificare bugetară cu un deficit de 6,7% din PIB. A fost făcută o altă rectificare, iar deficitul a fost revizuit la 8,6% din PIB.

Ministrul Finanțelor spune că în acest fel diferenţa de 8 procente dintre creşterea de 4,2% de la începutul anului şi estimările privind o scădere economică de 4,2% se vede şi în deficit.

„Este o diferenţă de 8 procente, care se vede, bineînţeles, şi în deficit! Deficitul bugetului general consolidat astfel se majorează cu 5 miliarde de lei. De unde vine această majorare? În primul rând, din estimarea noastră că nu vom mai încasa 4,2 miliarde lei în ultima parte a anului, este vorba de venituri din economie şi această neîncasare vine de pe urma deciziei pe care am luat-o: ca cei care au aumulat datorii în această perioadă, de la începutul stării de urgenţă până la 25 octombrie să poată să reeşaloneze pe următoarele 12 luni”, a precizat ministrul.

Deficit bugetar estimat 2021. Pentru anul viitor, 2021, estimarea de deficit bugetar anunțată de ministrul Finanțelor este de 7% „sau mai bun”. 

„Anul viitor încercăm un deficit de 7% sau mai bun, este estimarea pe care o vedem acum”, a spus ministrul Florin Cîțu.

RECTIFICAREA BUGETARĂ. Care sunt ministerele care câștigă bani și care pierd bani până la sfârșitul anului

„Bazat pe execuţia pe care am văzut-o până acum, Ministerul Finanţelor Publice propune o rectificare bugetară pentru anul 2020 cu un deficit bugetar de 9,1% din Produsul Intern Brut, respectiv 96 miliarde, construit pe o contracţie economică de 4,2% pentru acest an”, a mai anunțat, miercuri, ministrul de Finanţe.

„La această rectificare bugetară, cum am spus, avem priorităţi precum sănătate, educaţie, investiţiile şi asistenţa socială”, a mai precizat Cîțu. 

La rectificarea bugetară care urmează să fie adoptată în perioada următoare de Guvern vor fi majorate bugetele de la Ministerul Dezvoltării cu un miliard de lei, la ministerul Agriculturii, cu 1,1 miliarde, dintre care 160 de milioane sunt despăgubiri pentru cei care au fost afectați de secetă, iar la fondul unic de asigurări de sănătate bugetul va fi suplimentat cu 1,1 miliarde de lei. Ministerul Sănătății primește 1,2 miliarde de lei. 

De asemenea, 1,1 miliarde vor fi alocate în plus în fondul de rezervă al Guvernului.

MINISTERE CARE PRIMESC BANI 

Ministerul Sănătății - 1,2 miliard lei
Fondul de rezervă al Guvernului - 1,2 miliarde lei
FNUASS - 1,1 miliarde lei
Ministerul Agriculturii - 1,1 miliarde lei
Ministerul Dezvoltării - 1 miliard lei

MINISTERE CARE NU PRIMESC BANI și au reduceri de bugete

Ministerele care pierd la rectificare sunt cele ale Finanțelor, Mediului și Economiei, iar Ministerul Transporturilor nu va primi bani, potrivit precizărilor ministrului Florin Cîțu. 

„Veniturile, la finalul acestui an, sunt estimate în jur de 337 miliarde lei, 32,2% din PIB, dintre care 298 de miliarde de lei sau 27,4% din PIB din economie şi 39 de miliarde din fonduri nerambursabile. (...) Aş putea să vă dau câteva informaţii pe cheltuieli, pentru că ştiu că aici se concentrează toată lumea. Se suplimentează bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale şi de Sănătate (FNUASS) cu 1,1 miliarde de lei, se suplimentează la Ministerul Dezvoltării cu 1 miliard de lei, pentru facturi în Programul Naţional de Dezvoltare Locală, 1,1 miliarde de lei pentru subvenţiile în agricultură, din fonduri externe nerambursabile, 160 de milioane de lei pentru despăgubirea producătorilor agricoli din sectorul vegetal afectat de secetă, 1,2 miliarde de lei suplimentarea Fondului de Rezervă aflat la dispoziţia Guvernului. Acestea sunt cheltuielile principale, şi sunt mai multe, bineînţeles, ministere de unde vor exista economii. (...)

Pentru asigurările sociale de stat se suplimentează bugetul cu aproximativ 1,8 miliarde de lei, este vorba de o recalculare a pensiilor (...) si cu majorarea de 14% (...), precum și pentru plata măsurilor pentru combaterea efectelor negative ale epidemiei de COVID-19: somaj tehnic, măsura în care se plătesc 41,5% din salariul angajatului, din salariul brut (...) si munca flexibila", a spus Cîţu.