MENIU

Florian Bichir: Anul trecut, o dată la 3 zile, un om a murit în penitenciarele din România

Florian Bichir: Anul trecut, o dată la 3 zile, un om a murit în penitenciarele din România

Jurnalistul Florian Bichir a comentat, la REALITATEA ROMÂNEASCĂ, dezastrul din penitenciarele din România: " E un lucru grav ce se întâmplă în România. Sunt lucruri de neacceptat în România creştină". 

"Vreau să vă felicit pentru ideea emisiunii. E un lucru grav ce se întâmplă în România. Eu, care cercetez la CNSAS ororile comunismului, m-am simţit să fiu solidar. Sunt lucruri de neacceptat în România creştină. Numai anul trecut, în penitenciarele româneşti, s-au înregistrat 113 decese. O dată la 3 zile a murit un om în puşcărie. Pentru o ţară a anilor 2016, nu mi se pare normal. Nu putem avea grijă de 30.000 de detinuţi?", a spus Bichir.

Florian Bichir a mai subliniat că din 1990 până astăzi nu s-a schimbat sistemul penitenciar din România.

"În România, s-au respectat drepturile omului în perioada interbelică. După comunişti, s-au schimbat lucrurile. România nu e o ţară de barbari care asasinează detinuţii. Nu suntem o ţară de barbari, de criminali. Mă doare că, din 1990, nu s-a schimbat sistemul penitenciar. Mă doare că lucrurile astea se întâmplă în ţara noastră", a mai declarat jurnalistul.

România riscă să fie sancţionată din nou de Curtea Europeană a Drepturilor Omului în cazul în care nu reuşeşte să schimbe condiţiile în sistemul penitenciarelor.

Din cauza încălcării demnităţii umane, protejate de art. 3 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, o serie de condamnaţi au depus cereri la CEDO prin care se plâng de condiţiile proaste din puşcării, respectiv spaţiu insuficient, lipsa luminii naturale, lipsa accesului la igienă intimă sau la tratament medical, alimentaţia săracă şi invazii de gândaci.

Mai multe articole despre:
penitenciar Florian Bichir