MENIU

Fitch a confirmat ratingul României la „BBB minus”, cu perspectivă negativă

Fitch a confirmat ratingul României la

Fitch Ratings a confirmat ratingul suveran al României la „BBB minus" cu perspectivă negativă, aceasta fiind ultima notă din categoria „investment-grade", arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.

Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a confirmat vineri ratingul suveran al României la "BBB minus" cu perspectivă negativă, aceasta fiind ultima notă din categoria "investment-grade", recomandat pentru investiţii, a anunţat Fitch într-un comunicat de presă.

Perspectiva negativă reflectă incertitudinea cu privire la implementarea politicilor de abordare a dezechilibrelor structurale fiscale pe termen mediu și a impactului pandemiei coronavirusului asupra finanțelor publice ale României.

Guvernul actual planifică o serie de reforme fiscale și macroeconomice pentru ancorarea sustenabilității fiscale pe termen mediu, dar o experiență slabă de consolidare fiscală și rigidități bugetare foarte ridicate constituie provocări cheie ale finanțelor publice.

Fitch prognozează o reducere treptată a deficitului public la 8,2% din PIB în termeni ESA în 2021 de la 9,2% în 2021. Creșterea mai puternică a veniturilor datorită redresării economice solide va fi în mare parte compensată de cheltuielile legate de pandemie, precum și de cheltuielile mai mari de investiții.

Riscurile pe termen scurt au fost atenuate prin aprobarea ordonanțelor de urgență care au împiedicat creșterea programată a pensiilor de la 40% la 14% în 2021 și înghețarea salariilor și a bonusurilor publice.

Autoritățile își propun să reducă deficitul la sub 3% din PIB până în 2024 pe baza măsurilor de limitare a cheltuielilor și de creștere a veniturilor.

Mai multe articole despre:
fitch ratings ratingul romaniei