MENIU

Firmele cu afaceri sub 100.000 de euro NU vor mai plăti impozit de 16%

Plafonul de venituri pentru microîntreprinderi va fi majorat de la 65.000 euro la 100.000 euro, de la 1 ianuarie 2016, potrivit noului Cod fiscal. Normele de aplicare precizează că încadrarea se va face în funcție de veniturile realizate la 31 decembrie 2015.

Odată cu majorarea plafonului pentru încadrarea în regimul de impozitare pe venit, în loc de profit, noul Cod fiscal prevede și cote diferite. Dacă, acum, există o singură cotă de 3%, de anul viitor, microîntreprinderile care au peste 2 salariați vor datora 1%, cele cu un salariat 2%, iar cele fără salariați 3%. Excepție vor face firmele nou înființate, după 1 ianuarie, care au cel puțin un salariat cu normă întreagă și care vor plăti 1%.

Peste 450 de companii mici sunt plătitoare de impozit pe venituri, conform datelor Agenției Naționale de Administrare Fiscală, iar în jur de 250 de mii sunt înregistrate pentru impozitul pe profit.

Condițiile pentru microîntreprinderi

Pentru a fi microîntreprindere, o societate trebuie să îndeplinească mai multe condiții. Trebuie să aibă venituri echivalente în lei de până la 100 mii euro, care să provină în proporție de peste 80% din alte activități decât cele din consultanță și management. Capitalul social trebuie să fie deținut de alte persoane decât statul și unitățile administrativ-teritoriale și să nu se află în dizolvare, urmată de lichidare, înregistrată în Registrul Comerțului sau la instanțele judecătorești.

Articolul integral pe profit.ro.

Mai multe articole despre:
impozite firme