MENIU

Filme românești nominalizate la premiile OSCAR 2021. Actorii și regizorii, felicitați de ministrul Culturii

Două filme românești au fost nominalizate la premiile Oscar pentru acest an! Peste doar o lună se vor ști câștigătorii. Este pentru prima oară când un film românesc este nominalizat la premiile Oscar.

 

Lungmetrajul „Colectiv” a fost nominalizat, luni, la două categorii ale premiilor Oscar 2021: pentru „Cel mai bun film străin” și „Cel mai bun documentar”. Este primul film românesc nominalizat la premiile Oscar.

Anul trecut, filmul „Colectiv”, în regia lui Alexander Nanau, a câştigat Premiul academiei Europene de film pentru cel mai bun documentar. Pelicula a mai luat premiul pentru cel mai bun lungmetraj străin de la Societatea Naţională a Criticilor de Film din Statele Unite. „Colectiv” relatează tragedia din clubul cu acelaşi nume, din seara zilei de 30 octombrie 2015, în urma căreia au murit 64 de oameni și câteva sute au fost răniți.

Al doilea film, „Încotro, Aida?/ Quo vadis, Aida?”, este de fapt o coproducție Bosnia-Herțegovina, cu participare românească, a fost nominalizat la categoria lungmetraj internațional. Personajul „Aida” este translator ONU în Srebrenica. Când armata sârbă preia controlul asupra oraşului, familia ei se vede nevoită, la fel ca mii de oameni, să caute adăpost într-o tabără ONU.

Premiile Oscar vor fi acordate pe 25 aprilie, într-o ceremonie care va avea loc la Los Angeles.

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a transmis deja felicitări echipelor filmelor „colectiv”, de Alexander Nanau, şi „Quo vadis, Aida?”, de Jasmila Žbanić, pentru nominalizările la premiile Oscar.

Într-un mesaj publicat pe Facebook luni, Gheorghiu a spus:

„Felicit întreaga echipă a filmului «colectiv», regizat de Alexander Nanau, pentru nominalizarea la premiile Oscar 2021 în cadrul a două categorii: «cel mai bun lungmetraj documentar» şi «cel mai bun lungmetraj internaţional».

O altă nominalizare pentru «cel mai bun lungmetraj internaţional» aparţine filmului «Quo vadis, Aida?», producător Cristian Nicolescu - o coproducţie internaţională la care România a asigurat finanţare prin CNC.

Astfel, România are trei nominalizări pentru una din cele mai importante distincţii ale cinematografiei: Oscar! Succes!”, a scris luni, pe Facebook, ministrul Culturii.

Reamintim că la începutul anunlui, regizorul Alexander Nanau a refuzat Medalia „Meritul Cultural", acordată cu ocazia Zilei Culturii Naţionale de preşedintele Klaus Iohannis.