MENIU

Fenomenul din România, unic în lume. Galerie foto!

Cu siguranţă că, pentru mulţi dintre voi, miracolul mofetelor s-ar putea să nu fie cunoscut, însă sunt mulţi străini din Europa care aleg să vină în acest loc din România. 

Miracolul se întâmplă la aproximativ 200 de kilometri de Capitală, în judeţul Covasna. Interesant este că străinii din Israel, Germania, Italia, Ungaria şi chiar Suedia vin într-un număr destul de mare. 

S-ar putea ca mofeta să vă trimită cu gândul la un loc cu noroi de unde iese gazul, însă vorbim despre încăperi amenajate în zone cu mofete, unde se poate sta cu picioarele între 5 şi 20 de minute, în funcţie de ziua de tratament. 

România, faţă de alte ţări care au mofete, are avantajul că sunt unice prin emanaţiile de gaz uscat foarte bogat în bioxid de carbon ( în proporţie de 95-98%), un factor terapeutic foarte eficient. De asemenea, mofetele din ţara noastră conţin gaze rare precum heliu şi radon, ce completează efectul curativ al mofetoterapiei.

Tratamentul cu mofeta (baia de gaze)

Mofeta ajută la tratarea afecțiunilor cardio-vasculare, a bolilor vasculare periferice, a hipertensiunii arteriale, a cardiopatiei ischemice cât și la tratarea afecțiunilor aparatului locomotor.

De asemenea, baia de gaze are efecte benefice și asupra potenței, fiind recunoscut ca un foarte bun afrodisiac natural întrucât dinamizează potența sexuală la bărbați prin procesul de vasodilatație. Se știe că mulți scriitori și pictori celebri veneau pentru băile de gaz pentru că acestea le generau adevărate explozii de inspirație. 

Tratamentul la mofetă se poate face numai la recomandarea medicului iar durată unei ședințe nu ar trebui să depășească 20 minute. Pentru a avea un efect de durată, sunt necesare 10 până la chiar 28 zile de tratament. 

Contraindicațiile mofetei 

Această procedură este interzisă persoanelor care suferă de cardiopatie ischemică, celor cu tulburări de ritm cardiac, sau celor care au suferit un infarct miocardic recent. De asemenea, mofeta este contraindicata în hipertensiunea arterială de gradul II și III, în insuficiență cardiacă, în ateroscleroză celebrală.

Covasna, cunoscut ca "Oraşul celor 1000 de izvoare”, dispune de mofete publice tradiționale, cum ar fi mofetele Bardócz, Bene și Banu. Una dintre cele mai mari mofete naturale din regiune este Peștera Puturosu din Băile Bálványos, de unde sunt eliberați zilnic în atmosferă peste 3000 de metri cubi de gaz sulfuros, de unde și  numele de “puturosul”. 

Apa minerală care te scapă de boli

În stațiunea Vâlcele, de lângă Sfântu Gheorghe, cândva mai celebră decât Karlovy Vary, există un izvor de apă minerală cu un conținut extrem de mare de magneziu, 335 de miligrame la litru, prin urmare este un excelent remediu pentru una dintre bolile secolului — stresul. E bună și pentru gastrite, ulcer, osteoporoză, reumatism și multe alte boli care se tratează cu bani mulți și pumni de medicamente. Oameni importanți au venit de-a lungul timpului la Vâlcele pentru a face cură cu apă minerală și băi ''clocotitoare''. Chiar și capete încoronate, printre care Carol I și regele Ferdinand al României. 

Malnaş Băi: Apa minerală de la Complexul din Malnaș este o apă minerală  feruginoasă, carbogazoasă şi calcică. Această apă minerală se poate folosi în cura internă pentru ameliorarea simptomelor bolilor aparatului digestiv și renal. Băile carbogazoase  sunt indicate pentru tratarea afecțiunilor cardio-vasculare, a bolilor vasculare periferice, a hipertensiunii arteriale, a cardiopatiei ischemice cât și la tratarea afecțiunilor aparatului locomotor.

Șugaș Băi, o mică și cochetă stațiune de vacanță aflată în apropierea municipiului Sfântu Gheorghe, se găsește izvorul Elisabeta, folosit de sute de ani ca remediu împotriva bolilor hepatice și a gastritelor.

În nordul județului, la Balvanyos, se află ''izvorul de ochi'', care tratează conjunctivitele. Copacii din jurul izvorului sunt acoperiți cu o puzderie de batiste folosite de cei ce și-au spălat ochii cu apa miraculoasă și care cred spusele bătrânilor că astfel vor scăpa de boli.

Autoritățile locale s-au gândit că ar putea atrage turiștii în zonă dacă ar reconstrui aceste băi tradiționale, așa cum erau ele odinioară. Nu neapărat pentru efectul curativ, cât mai ales pentru ineditul lor.

Odată cu ele au reînviat o tradiție — claca. Unii oameni au venit cu munca, alții cu materialele, iar alții cu mâncarea pentru voluntari. Așa au fost refăcute o parte dintre aceste piscine, la Cernat, Bodoc, Olteni, Peteni și Hătuica, unde orice turist poate petrece în liniște câteva ore departe de vacarmul orașelor și grijile de zi cu zi. 

Mai multe detalii pe viziteazacovasna.ro.

Astfel, turiştii care ajung în zonă au nenumărate posibilităţi de a petrece timpul, în afară de tratament.
Oamenii din diferite zone au ales să participe la încurajarea turiştilor şi astfel oferă turistului prin diferite activiţăţi de: pictat turte dulce, curăţat pâinea proaspăt scoasă din cuptor, cioplit în lemn, cusut manual şi multe alte tradiţii. 

Mai multe articole despre:
izvoare ape minerale tratamentul cu mofetă