MENIU

Fenomenul ciudat prin care treci când asculți muzica preferată. De ce ți se face "pielea de găină"

Ai simțit vreodată cum ți se ridică părul pe mână în timp ce ascultai o anumită melodie? Ei bine, „pielea de găină" are o explicație destul de logică. Află ce se întâmplă în creierul tău atunci când asculți muzică.

În mod surprinzător, nu toată lumea simte această senzație în corp care se reflectă în piele de găină, atunci când ascultă muzică. Însă, fenomenul cu siguranță există.

Alissa Des Sarkissian este cercetător la Universitatea de Sud din Californa (USC) și a observat că în momentul în care ascultă Nude la Radiohead, respirația i se sincronizează cu ritmul muzicii, ritmul cardiac i se încetinește, iar concentrarea pe piesa crește. Pentru a afla care este explicația din spatele fenomenului, ea a făcut o analiză detaliată.

De ce ți se face piele de găină atunci când asculți muzică

Alissa Des Sarkissian a realizat împreună cu Matthew Sachs un studiu pe persoanele care experimentau pielea de găină când ascultau muzică.

În cadrul studiului, cercetătorii au analizat creierul a 20 de studenți în timp ce aceștia au ascultat trei melodii care au fost alese de către ei. De asemenea, pe lângă activitatea neuronală, specialiștii au mai urmărit și ritmul cardiac al acestora.

În urma experimentului, jumătate dintre participanți au declarat că li s-a ridicat părul pe mână în timpul unei melodii. Rezultatele au arătat că cei care au experimentat piele de găină și ridicarea părului se pare că au fost conectați mental și emoțional cu melodia pe care o ascultau.

„La nivel cerebral, fibrele care conectează cortexul auditor cu părțile creierului responsabile de sentimente sunt mai dense, ca o indicație a faptului că există o conexiune mai puternică între ele. Din păcate, nu este foarte clar dacă respectiva conexiune se crează în timp sau dacă unii oameni sunt pur și simplu predispuși din naștere la aceste reacții", a declarat Alissa Des Sarkissian.

Sursă

Mai multe articole despre:
fenomen ciudat muzica preferată