MENIU

FENOMENUL care AMENINŢĂ EUROPA. OMS avertizează: "Nu trebuie să mai lăsăm o generație să crească..."

OMS se teme că obezitatea ar putea deveni normă în Europa

Excesul de greutate este atât de răspândit în Europa, îndeosebi în rândul tinerilor, încât riscă să devină 'o nouă normă', a avertizat luni Organizația Mondială a Sănătății (OMS), scrie 20minutes.ch.

Potrivit unui studiu desfășurat în 53 de țări, până la 27% din adolescenții de 13 ani și 33% din copiii de 11 ani sunt supraponderali. OMS salută eforturile depuse de câteva guverne, mai ales cele din Franța și țările scandinave, care au reușit să limiteze fenomenul printr-o serie de măsuri cum ar fi promovarea consumului de fructe și legume și taxarea anumitor alimente, scrie Agerpres.

În medie însă obezitatea câștigă teren din două motive, arată Zsuzsanna Jakab, director OMS pentru Europa: activitatea fizică insuficientă și consumul de alimente bogate în zahăr, sare și grăsimi. Această combinație de factori este 'fatală', adaugă ea. 'Percepția noastră asupra a ceea ce este normal s-a schimbat. Să fii supraponderal este văzut acum ca ceva obișnuit. Nu trebuie să mai lăsăm o generație să crească cu ideea că obezitatea este o nouă normă', insistă ea.

Obezitatea la copiii de 11 ani atinge cele mai înalte niveluri în Grecia, Portugalia, Irlanda și Spania, cele mai scăzute niveluri fiind înregistrate în Olanda și Elveția, potrivit raportului OMS.

În 23 de țări în care s-a desfășurat studiul, peste 30% din adolescenții de 15 ani nu fac destulă mișcare. OMS recomandă practicarea a cel puțin 60 de minute pe zi de exerciții fizice la copiii între cinci și 17 ani și a cel puțin 150 de minute de exerciții moderate pe săptămână la adulți.

Joao Breda, specialist OMS în aceste probleme, consideră că trebuie regândită 'fizionomia' orașelor pentru a încuraja practicarea sportului și, prin urmare, lupta împotriva obezității. 'Trebuie să creăm un mediu în care să fie încurajat exercițiul fizic și unde hrana sănătoasă să fie prima alegere, indiferent de categoria socială căreia îi aparțin oamenii', arată el într-un comunicat difuzat împreună cu raportul. 'Activitatea fizică și hrana sănătoasă trebuie să fie subiecte tratate cu seriozitate peste tot — la școală, la spital, în oraș și la serviciu — și la ele pot contribui urbanismul și sectorul agroalimentar', încheie el.

Mai multe articole despre:
obezitate OMS fenomenul obezitate risc obezitate