MENIU

Femeile afgane le declară război talibanilor. Cum se antrenează împotriva extremiștilor

Foto: captură YouTube

Tot mai multe femei din Afganistan învață să folosească arme și se antrenează pentru a putea lupta împotriva talibanilor. Pentru extremiști este considerat absolut umilitor să fie uciși de o femeie, motiv pentru care ele nu pierd ocazia și participă la demonstrații publice la care flutură arme, relatează Realitatea Plus. 

Fenomenul este unul extrem de rar, mai ales în regiunile mai conservatoare ale țării. Totuși, tot mai multe femei aleg să se ducă pe câmpul de luptă pentru a arăta că nu vor mai permite talibanilor să le controleze viața.

”Mi-e foarte frică. De fiecare dată când plec de acasă mă tem, pentru că nu știu dacă o să mă mai întorc în viață”, a declarat o femeie din Afganistan.

În zonele pe care le controlează, talibanii au impus tot felul de restricții femeilor. Ele nu au voie să muncească, să iasă din casă fără însoțitor, nu au acces la sistemul medical și multe au fost chiar retrase din școală.

”Nu mă simt deloc bine, pentru că dacă talibanii se întorc nu vom mai avea dreptul să ieșim, nici măcar în apropierea casei. Nu îmi place eșarfa asta, dar dacă vin talibanii trebuie să port o eșarfă”, spune o altă femeie.

Talibanii susțin că demonstrațiile sunt pur propagandiste, iar bărbații nu ar permite niciodată rudelor de sex feminin să lupte. Totuși, femeile afgane nu renunță. Ele susțin că sunt ucise și rănite de talibani, motiv pentru care au tot dreptul să lupte. 

Mai multe articole despre:
femei afgane talibani afganistan