MENIU

Faza secretă prin care trece Luna și pe care n-o știai până acum

Ai auzit vreodată despre Luna vierme? Ei bine, în mod contrar cu orice ai crede, nu are de-a face cu nimic degustător și nici nu înseamnă că Luna are formă de vierme. Această fază a Lunii este specifică lunii martie. Află de unde vine denumirea.

Numele provine de la amerindieni. Triburile care populau cu secole în urmă America de Nord se foloseau de numele special dat fiecărei Luni pline pentru a ţine socoteala lunilor şi a anotimpurilor.

Mai exact, numele dat lunii pline se aplica întregii luni scurse până la următoarea Lună plină. Numele puteau varia de la un trib la altul, dar unele s-au impus, cel puţin pentru anumite regiuni.

Luna plină din martie a fost numită Luna Viermilor pentru că, odată cu topirea zăpezilor şi dezgheţul solului, viermii şi râmele încep să iasă din pământ. Unele triburi de amerindieni din nord o numesc şi Luna Ciorilor, din cauza stolurilor mari de ciori care îşi făceau apariţia în căutare de hrană, după dezgheţul solului.

Luna vierme poate fi văzută în martie

Se pare că luna Martie este plină de suprize astronomice, pe lângă Luna vierme sau Luna plină care apare pe 1 martie, spre sfârșitul lunii poți observa și Luna albastră.

Deși acest fenomen este destul de rar, anul 2018 a fost plin de surprize. În primele trei luni de la începutul anului au existat trei astfel de ipostaze ale Lunii, plus o eclipsă, plus o Lună sângerie.

Cum s-a format Luna

Aceasta s-ar fi format ca urmare a unei coliziuni cunoscute sub denumirea de
impactul gigantic. Mai exact, un corp de mărimea planetei Marte a lovit Pământul acum 4,6 miliarde de ani, la scurt timp după apariția Soarelui și a Sistemului Solar.

Astfel, norul de material rezultat în urma impactului a ajuns pe orbita din jurul Pământului, după care s-a răcit și s-a condensat, determinând apariția mai multor corpuri mici, solide, care mai apoi s-au lipit și au format Luna pe care o știi tu azi.

Sursa

Mai multe articole despre:
astronomie lună ştiinţă fază