MENIU

FACTURI URIAȘE la spitalele din România: criza energetică lovește din plin! Pături mai groase pentru pacienți, soluția inedită a unui manager

Facturi uriașe la gaze și energie electrică

Criza energetică lovește și spitalele din țara noastră! Spre exemplu, Spitalul Pantelimon din Capitală a primit facturi de jumătate de milion de lei la gaze și energie electrică. De teama facturilor mari la iarnă, medicii încearcă să reducă consumul și iau deja măsuri. De pildă, directorul spitalului din Novaci, Gorj, a cumpărat pături mai groase pentru pacienți în speranța că va face economie. Costuri uriașe suportă și alte unități medicale, iar totul vine în condițiile în care doctorii se confruntă și cu o lipsă de medicamente. 

Sunt tot mai multe spitale din țara noastră care iau în calcul să reducă consumul de energie în următoarea perioadă de teamă că la iarnă ar putea primi facturi mult mai mari și nu își vor putea permite plata acestora. 

La spitalul Sfântul Pantelimon din Capitală medicii au început deja să înlocuiască becurile vechi cu becurile led economice care consumă mult mai puțin. Măsura vine în contextul în care luna trecută spitalul a primit facturi cumulate la energie și gaze naturale de jumătate de milion de lei. 

Conducerea unității medicale spune că aceste facturi sunt mai mari cu 30% față de cele primite în aceeași lună a anului trecut. 

Situația nu este însă singulară. Și alte spitale din țara noastră au început să primească facturi mult mai mari față de anul trecut. 

La Spitalul Bagdasar Arseni din Capitală ultima factură a fost de 300.000 de lei.

Și celelalte spitale din țară spun că au deja costuri foarte mari la energie și gaze, prin urmare acestea fac tot posibilul să economisească, însă totul vine în contextul în care spitalele se confruntă în acest moment și cu o criză a medicamentelor. În multe unități medicale lipsesc medicamente vitale, asta deși autoritățile asigură că în perioada următoare vor asigura medicamentele necesare. 

Spitalele au fost incluse în ordonanta de enrgie privind plafonarea prețurilor, iar în acest moment unitățile medicale plătesc un preț la energie de 1 leu/kw/oră.

Mai multe articole despre:
criza energetica spitale paturi pacienti