MENIU

Extremiștii de la Târgu Secuiesc, achitaţi pentru tentativă de atentat

În mijloc: Beke Istvan Attila, judecat pentru terorism, și Szocs Csongor, noul președintele al HVIM Transilvania  
<p>Extremiștii Szocs Zoltan și Beke Istvan răm&acirc;n &icirc;n arest preventiv</p>

Beke Istvan Attila şi Zoltan Szocs, acuzaţi că au încercat să detoneze un dispozitiv exploziv artizanal în timpul manifestaţiei din 2015 de Ziua Naţională a României organizate la Târgu Secuiesc, au fost achitaţi pentru acuzaţiile de tentativă şi instigare la atentat contra unei colectivităţi. Decizia Curţii de Apel Bucureşti nu este definitivă.

Instanţa Curţii de Apel Bucureşti l-a condamnat pe Beke Istvan Attila la 11 luni şi şase zile pentru tentativă la infracţiunea de nerespectare a regimului materiilor explozive, dar a dispus achitarea pentru tentativă la infracţiunea de atentat contra unei colectivităţii.

Zoltan Szocs a primit o pedeapsă de 10 luni şi opt zile pentru instigare la nerespectarea regimului materiilor explozive şi a fost achitat pentru acuzaţia de instigare la infracţiunea de atentat contra unei colectivităţi.

În cazul celor doi, instanţa a dispus să fie scăzută perioada în care au stat în arest, iar pentru că acoperă pedeapsa, aceasta este considerată executată.

Decizia Curţii de Apel Bucureşti poate fi contestată de procurori şi de cei doi inculpaţi la instanţa supremă, care va da o decizie definitivă în acest dosar.

Pe 19 mai 2016, Beke Istvan şi Zoltan Szocs au fost trimişi în judecată de procurorii DIICOT în dosarul în care sunt acuzaţi că intenţionau să detoneze un dispozitiv exploziv artizanal în timpul manifestaţiei de Ziua Naţională a României, la Târgu Secuiesc.

Beke şi Szocs sunt membri ai grupării Mişcarea de Tineret ”64 de Comitate" (HVIM) Transilvania, parte a grupării maghiare omonime, de extremă-dreaptă şi care militează pentru unificarea comunităţilor maghiare din afara Ungariei.

Mai multe articole despre:
null