MENIU

Exporturile, în picaj: România, al treilea loc în topul scăderii în UE, în criza de coronavirus

România este pe locul trei în Uniunea Europeană (UE) în clasamentul statelor cu cele mai mari scăderi ale valorii exporturilor de bunuri în primele şase luni, după Luxemburg și Franța.  Declinul în prima jumătate a anului 2020 este de 18 la sută, conform datelor Eurostat. Este a treia cea mai mare scădere din UE. Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a avertizat miercuri că este posibil acest lucru dacă va continua criza în economiile statelor UE, din cauza epidemiei de coronavirus. 

 

În primele şase luni din an, România a exportat bunuri de 28,4 miliarde de euro, în scădere cu 18% faţă de perioada similară din 2019, arată datele Eurostat, potrivit mediafax.ro.

Astfel, în prima jumătate a anului, deficitul comerţului internaţional cu bunuri din România a fost de 8,8 miliarde de euro, mai mare decât în perioada similară din 2019 (când deficitul comercial a fost de 7,9 miliarde de euro).

În ceea ce priveşte deficitul comercial, România se află, în primele şase luni din 2020, pe locul patru în UE în funcţie de nivelul acestui indicator, după Franţa, Spania şi Grecia.

România va încheia anul 2020 cu un deficit mai mic decât ţările Uniunii Europene şi va fi ţara care va evita recesiunea tehnică, susține ministrul Finanţelor, Florin Cîţu. Acesta a precizat, miercuri seară, la o televiziune de știri, că nu mai „vede" o ieşire pe pieţele internaţionale pentru că s-a reuşit finanţarea deficitului. În același timp, ministrul Finanțelor a atras atenţia că vor apărea probleme dacă va continua criza în economiile blocului comunitar

„Piaţa internă reuşim să o menţinem prin injectarea de lichiditate în economie, prin măsuri precum amânări la plată, bonificaţii, plata concediilor medicale. Problema va apărea dacă va continua criza la fel de puternică şi în economiile din Uniunea Europeană. Companiile încep să sufere pe piaţa de exporturi. Trebuie să găsim soluţii şi acolo. Vedem că şi Germania şi Franţa încep să-şi revină. Toate economiile învaţă astăzi să trăiască cu această pandemie”, a subliniat, miercuri seară, Florin Cîţu.

Cele mai mari scăderi ale exporturilor de bunuri în UE au fost în Luxemburg (-29% în primul semestru din 2020 faţă de primele şase luni din 2019) şi în Franţa (-21%), urmate de România (-18%).

La polul opus, cu cele mai mici scăderi din UE în ceea ce priveşte valoarea exporturilor în primele şase luni, se află Danemarca (-4%), Irlanda (-5%) şi Olanda (-9%).